Datum objave: 26. Travanj 2016

PRED POČETAK SEZONE: Otok Obonjan kao vodeća turistička destinacija u svijetu

Šibenik News
Šibenik News

-Rekao bih da je ovo još jedan od projekata koje je zadnjih godina iznjedrio grad Šibenik. Oduvijek smo znali da je Šibenik biser, ali sad se s tog bisera skinula patina i pretvara se u ozbiljnu turističku destinaciju – kazao je Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma RH prilikom predstavljanja dosadašnjih rezultat u pretvorbi nekadašnjeg otoka mladosti – Obonjana u turističku destinaciju svjetskog glasa.

 

Projekt Obonjan predstavio je jedan od direktora tvrtke Obonjan Rivijera koja stoji iza aktivnosti transformacije otoka, a koji podrazumijeva ekološku održivost otoka, novo zapošljavanje (130 djelatnika), povećanje prihoda lokalnog stanovništva, povećanje broja turista...

 

I primarno, upisivanje imena grada Šibenika na globalnu kartu turizma (što se dogodilo nekoliko puta tijekom proteklih godina, godina u kojima je Krešimirov grad ima projekt poput Terraneo festivala koji je svojedobno 'ciljao' dobiti otok Obonjan na korištenje).

 

Zanimljivo, upravo 2014. godinu, gradonačelnik Šibenika, Željko Burić smatra prekretnicom što je kazao u uvodom govoru prilikom prezentacije projekta Obonjan održane u Gradskoj vijećnici.

 

- Šibenik po svojim vizurama, a naravno ni po svom turističkom izgledu, značaju i potencijalu nije isti grad počevši od ljeta 2014. godine. Zašto ljeto 2014.? To je trenutak kad je profunkcionirao D Resort, kad je konačno, nakon problema, stavljena u funkciju tvrđava sv. Mihovila i, naravno, ono što će označiti specifičnost pa i inovativnost Šibenika na turističkoj karti ne samo Hrvatske, nego i Mediterana je projekt Obonjan kao posebna destinacija – kazao je gradonačelnik Burić, dodajući:


- Nakon niza godina prijepora, sudskih sporova ne samo da smo skinuli omču s proračuna grada jer je Šibenik završio priču s dogovorom s nula kuna štete po Gradu već u prvoj sezoni prva faza otoka Obonjana, što je jedna od investicija Grada Šibenika, redefinirat će turistički značaj Šibenika što će popraviti proračuna, a tim i poziciju kulture i sporta.

 

Početak turističke sezone s ponudom kakva još, navodno, nije viđena na ovim prostorima, trebala bi početi drugom polovicom srpnja, a sve što nudi bit će visoke kvalitete, luksuzno i ekološki održivo.

 

Prema riječima jednog od direktora tvrtke Obonjan rivijera, Dana Blacklidgea, za prvu sezonu zbog nepredviđenih poteškoća prilikom izvršavanja radova na adaptaciji otoka u smislu poboljšanja postojeće infrastrukture, broj očekivanih gostiju sveo se s planiranih 1.500 na 800 dnevno, što je oko 45 tisuća tijekom osam tjedana koliko bi prva sezona otoka trebala trajati.

 


Obonjan Rivijera ima koncesiju nad otokom naredne 43 godine, a za to vrijeme od otoka namjerava napraviti turistički raj koji neće biti samo na korist posjetiteljima dubokog džepa sa svih strana svijeta već i domaćim ljudima s kojima namjeravaju surađivati na više razina.

 

Od lokalne zajednice namjeravaju dobavljati uvijek svježu hranu za gastronomski dio ponude otoka, također, namjeravaju upućivati svoje posjetitelje na izlete diljem županije prvenstveno u nacionalne parkove (Krka i Kornati), te će posjetiteljima biti na raspolaganju brodovi s kojima će u bilo kojem trenutku moći doploviti do Šibenika gdje će moći koristiti svaku ponudu, svaku uslugu koju grad nudi.

 

Isto vrijedi i u obrnutom smjeru pa će Šibenčani i ostali stanovnici županije, ukoliko budu htjeli na Obonjan, to moći, ali uz određenu cijenu.

 

Dodajmo i to  da je kapitalni ulog 10 milijuna eura, a troškovi su povećani zbog, prethodno spomenutih, nenadanih troškova uslijed goreg od očekivanog zatečenog stanja na nekadašnjem otoku mladosti.

 

Umjetnost, glazba, film, ekologija, radionice, koncerti, predavanja, tribine, hedonističko uživanje, nihilizam dio su luksuzne ponude na neviđenom nivou koju namjeravaju staviti pred svoje goste koji, kako su pokazala prva istraživanja, imaju između 28 i 40 godina te, prema riječima Blacklidgea, značajna financijska sredstava na raspolaganju da ih troše.

 

- Svjesni smo da nećemo imati drugu priliku pred našom publikom, da trebamo pogoditi iz prve. Ako naše iskustvo bude pozitivno možemo očekivati veliku viralnu promociju i promidžbu što će dovesti do porasta na svim nivoima kasnijih godina – objasnio je Blacklidge, dodajući da im je cilj već iduće sezona proširiti sezona s osam tjedana na više, a u narednim godinama, Obonjan bi trebao biti na raspolaganju  izvan turističke sezone kao mjesto kulturnih, akademskih i korporativnih susreta.

 


Tekuća godina, godina prve probne sezone trebala bi biti temelj na kojoj će se izgraditi budućnost jedinstvene i vodeće destinacije u svijetu. Svi koraci u tom smjeru, navodi Blacklidge, poduzeti su.

 

- Razvijamo projekt na razini inovativnog turizma koji će postati svjetski trend. Radimo nešto što će etablirati Šibenik na globalnoj turističkoj karti. Nama definitivno nije u interesu graditi nešto što će biti u kontekstu ustaljenog turizma, nego nešto što će biti drugačije – kazao je Kristijan Gržetić u ime Obonjan Rivijere, dodajući da sve što se na otoku radi, radi se u skladu sa zakonom i postavkama ekološke održivosti otoka koji će u tom smislu imati i kompostanu.


.
Pitanje vodoopskrbe riješit će se narednih godina, zasad tu problematiku rješavaju tankeri.


PONUDA I SADRŽAJ OTOKA

Usluge zdravog života i fitness aktivnosti osigurat će posjetiteljima da uz iznimnu zabavu brinu o svom tijelu i zdravlju. Bilo da je riječ o joga tretmanima ili jednostavnom opuštanju u saunama ili vrućim kupkama. Welness Centar za čiji je rad i koncept zadužena Lily Lawson-O'Neil s londonskog The Well Gardena, ponudit će velik broj raznovrsnih masaža, meditacija i holističkih terapija koje će voditi stručnjaci iz cijelog svijeta.

Gastronomska ponuda svjetske razine će biti ponuđena u prekrasnom okruženju na pet različitih lokacija na Obonjanu. Glavni Chef Sam Letteri dizajnirao je gastronomsku ponudu po načelu pripreme namirnica lokalnog kraja koja potječe iz održive proizvodnje. Jelovnici će se svakodnevno mijenjati i nuditi obilje svježih morskih plodova i organskog povrća, ljekovitog bilja i začina.

Tendencija organizatora je značajno obogatiti do sad poprilično jaku reputaciju Hrvatske kao iznimne festivalske destinacije. Cilj je kroz nekoliko godina etablirati otok Obonjan kao ključnu destinaciju za sve ljubitelje glazbe i umjetnosti kroz prizmu jedinstvenog doživljaja u prirodnom mediteranskom okruženju. Prednost Obonjana je u njegovom iznimnom šarmu i velikom spektru mogućnosti spajanja glazbenih i umjetničkih performansa s prirodnim okruženjem.

Glazbeni program u prvoj sezoni na Obonjanu upotpunit će Four Tet, zatim Sam Sheperd aka Floating points", Gilles Peterson, Kate Storm (govorničke performanse), kalifornijski hip hop soulster Anderson .Paak & TheFreeNationals , Loyle Carner i Machinedrum. Popis upotpunjuju Erol Alkan , svestrani Midland, Jaako Eino Kalevi , festivalski čarobnjaci Craig Charles, Hot 8 Brass Band i Mr Scruff te reggae velikan Don Letts , koji će predstaviti repertoar u čast pokojnog DJ Dereka. Uz navedene, listu izvođača čine i Pearson Sound, Chida, Red Axes (Live & DJ), Lovefingers, Jessy Lanza i Jonny Nash. Imena koja zatvaraju listu glazbenih izvođača redom obogaćuju Kuniyuki, Shame On Us, K15, The Backwoods, Willis Earl Beal, Naduve, Yovav, and Ian Blevins, te ranije najavljeni Dilated Peoples, DJ Shadow, Gaussian Curve, Gigi Masin, Man Power, Matthew Herbert (DJ set), Poliça, Lindstrom, Roy Ayers, Saul Williams, Talaboman, The Invisible and Young Marco. 


Uz glazbene doživljaje, na otoku će biti organiziran i upriličen velik broj predavanja i govorničkih sessiona. Velika većina tih događanja biti će smještena i održana u posebnoj građevini tzv. Geo-dome kupoli. Vrhunski doživljaj jedinstvenog koncepta upotpunit će govornici i opinion makeri na čelu s američkim autorom Danielom Pinchbeckom, životnim trenerom Jules Evansom i Tim ‘Mac’ Macartneyem. Uz njih, nastupit će i niz respektabilnih imena poput filozofa Marka Vernona te ranije najavljenih Rachel Armstrong, Nick Jankela i Zoe Cormier koji će širiti znanje iz sfere astronomije, arhitekture, fotografije, glazbe, filozofije i biologije podmorja.


Umjetnički program će biti obogaćen nastupima i izložbama domaćih umjetnika. Strategija organizatora je pružiti priliku domaćim umjetničkim potencijalima da kroz performanse na Otoku etabliraju vlastiti izričaj iz svih sfera djelovanja i predstave se međunarodnoj publici. Ipak, treba naglasiti kako će highlight sezone na području umjetnosti biti nastup britanske umjetnice Celie Gregory koja za ovo ljeto priprema izložbu skulptura u podmorju oko otoka.


GLAZBENI IZVOĐAČI


Anderson .Paak & The Free Nationals, Chida, Craig Charles, Dilated Peoples, DJ Shadow, Don Letts presents DJ Derek tribute, Erol Alkan, Floating Points (LIVE), Four Tet, Gaussian Curve, Gigi Masin, Gilles Peterson, Hot 8 Brass Band, Ian Blevins. Jaako Eino Kalevi, Jessy Lanza, Jonny Nash, K15, Kate Tempest (spoken word performance), Kuniyuki (LIVE), Last Waltz, Lindstrøm, Lovefingers, Loyle Carner, Machinedrum, Malka Tuti, Manpower, Matthew Herbert (DJ), Midland, Naduve, Mr Scruff, Pearson Sound, Poliça, Red Axes (LIVE & DJ), Roy Ayers, Saul Williams, Shame On Us, Talaboman, The Backwoods, The Invisible, Willis Earl Beal, Young Marco, Yovav


RESIDENTS


BeatPete, Brand New Wayo, Eskimo Twins, Kool Clap, Hamish Cole, Just A Little, Gin & Juice, Grainger, Legalize Lambada Collective, Matt Long, Mike Jones, Oli Flower, Oli P, People Get Real, Red Rack’em, The Sonic Emporium, Toucan Playthatgame.


UMJETNIČKI I GOVORNIČKI PROGRAM


Akala, Celia Gregory, Marcus Du Sautoy, Tim Mac Mcarthy, Zoe Cormier, Daniel Pinchbeck, Robert Rowland- Smith, Rachel Armstrong & Rolf Hughes, Alex Geldenhuys, Ella Saltmarshe, Nick Jankel, Charlie Morley, Jules Evans, Mark Vernon, Zagreb astronomers: Uros & Dora, ROG astronomers: Tom Kerss, Radmila Topalovic, Dhara Patel, Brendan Owens, Ed Bloomer te velik broj domaćih mladih umjetnika.
 

Iz kategorije: Vijesti