Datum objave: 01. Travanj 2016

ROBOTIKA I MEDICINA – Svjetsko postignuće hrvatske, ali i šibenske pameti

Diana Ferić
Diana Ferić

U Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu obavljena je prva neurokirurška operacija mozga pomoću robota  u Hrvatskoj. Riječ je o neurokirurškom robotu, odnosno robotiziranom sustavu RONNA koji je u stanju samostalno izvoditi najsloženije neurokirurške operacije i predstavlja jedno od najvećih svjetskih postignuća u svijetu medicine i primjene robotike u medicini. Za Šibenik je prva uspješna neurokirurška operacija izvedena pomoću robota posebno značajna jer su tog robota koji je nazvan RONNA stvorili stručnjaci i znanstvenici tijesno povezani sa Šibenikom.

Projekt je pokrenut prije sedam godina na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu, u suradnji s Kliničkom bolnicom Dubrava i Hrvatskim institutom za istraživanje mozga. Ideja se rodila u trenutku kada je Šibenčanin prof. dr. Gojko Nikolić Dado pitao za savjet kako da riješi svoje zdravstvene probleme uglednog svjetski poznatog znanstvenika porijeklom iz Šibenika i poznatog jadrijaša dr. Nenada Bogdanovića, a taj razgovor je doveo do povezivanja profesora Gojka Nikolića, doktor znanosti Bojan Jerbić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i voditelj Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava voditelj projekta,čija je supruga porijeklom iz Primoštena za koji je i on snažno vezan i doc. dr. Darko Chudya, rukovoditelj neurokirurškog odjela KB Dubrava koji je djetinjstvo i mladost proveo u Šibeniku i na otoku Prviću. Projekt razvoja neurokirurškog robota i uvođenja robotike u neurokirurgiju nakon početne faze razvoja dobio je potporu državnog programa za tehnologijski razvoj TEST i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te UKF-a (Unity Through Knowledge Fund), Hrvatske zaklade za znanost i Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

S tim projektom svjetskog značaja i udjelom šibenske pameti i znanja u njegovom ostvarivanju šibenska je javnost bila upoznata posredstvom časopisa „Šibenik tim“ koji danas izlazi pod imenom „Volim Šibenik“, a opitima je bio nazočan i gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić.

 

Prva neurokirurška operacija u kojojj je asistirao robot  obavljena je na pacijentu oboljelom od tumora na mozgu, a  izvedena je 10. ožujka 2016. godine. Rezultati su javnosti priopćeni jučer, priopćeni 31. ožujka nakon što su obavljene sve potrebne analize te se došlo do egzaktne potvrde da je operacija bila uspješna. Tijekom operacije komparativno se koristila uobičajena stereotaktička metoda, kako bi se izbjegao bilo koji oblik rizika za pacijenta. Šibenska javnost bila je upoznata s činjenicama da u svijetu postoji tek nekoliko robotskih sustava za primjenu u neurokirurgiji, koji se uglavnom još nalaze u eksperimentalnoj primjeni te da je robot RONNA po svojim tehnološkim karakteristikama nadilazi mogućnosti postojećih rješenja. Nakon provedenih ispitivanja, a sada i prve operacije, postignuto je sve ono što su njegovi tvorci dr. Nikolić, dr. Jerbić i dr. Chudy predvidjeli, a to je kvalitetnije, preciznije i brže obavljanje operativnih zahvata, manja invazivnost zahvata, a time i brži oporavak pacijenta, kraći boravak u bolnici, što znači i niži troškovi te bolja iskorištenost operativnih resursa bolnice.

 

Prvu robotsku neurokiruršku operaciju izveli su prof.dr.sc. Gojko Nikolić, prof.dr.sc. Bojan Jerbić, doc.dr.sc.Darko Chudy, neurokirurg koji je obavio operaciju.  Fadi Almahariq neurokirurg, asistirao je kod operacije,  a u ekipi su bili Zoran Kosec, med. tech. Josip Vidaković, mag. ing. str., Filip Šuligoj, mag. ing. str., dr. sc. Marko Švaco i dr. sc. Bojan Šekoranja.
Za razliku od drugih robota koji se koriste u svijetu, hrvatski robot RONNA ima dvije mehanizirane „ruke“ koje su u stanju međusobno inteligentno komunicirati te predstavlja vrhunsko znanstveno i tehnološko postignuće ostvareno zahvaljujući hrvatskoj, ali i šibenskoj pameti.

 

Iz kategorije: Vijesti