Datum objave: 17. Veljača 2016

Dobra vijest za iznajmljivače: ukida se obveza energetskog certificiranja apartmana

Šibenik News
Šibenik News

 

MINISTAR graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević ukinuo je danas obvezu energetskog certificiranja apartmana za iznajmljivanje. Odluka je donijeta nakon proučavanja pravne regulative te konzultacija sa stručnjacima i Ministarstvom turizma.

 

Naime, svrha i cilj obveze Direktive je upoznavanje potencijalnog kupca, odnosno budućeg vlasnika, najmoprimca, zakupnika, i primatelja leasinga s potrošnjom energije. Kod pružanja ugostiteljskih usluga i usluga smještaja troškovi za energiju uračunati su u cijenu noćenja "paušalno" tj. bez obzira na potrošnju energije.

 

Time je ministar potvrdio stav 67.000 iznajmljivača koji su tvrdili da je odluka protuzakonita i da bi im donijela bespotreban trošak od najmanje 40 milijuna kuna, naglasio je NEDJELJKO PINEZIĆ, predsjednik zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. On je naglasio da su iznajmljivači pobijedili zahvaljujući i medijima koji su ih podržali u njegovoj borbi.

 

Iznajmljivači koji su izradili energetski certifikat s tim su dokumentom imati mogućnost prijave za sredstva iz fondova Europske unije za poboljšanje energetske učinkovitosti. Važno je napomenuti da energetski certifikat vrijedi 10 godina što ostavlja dovoljno prostora za planiranje prijave za bespovratna poticajna sredstva.
 

Iz kategorije: Vijesti