Datum objave: 22. Listopad 2015

"Put Dražena Petrovića": Otkrivene Draženove tenisice izlivene u bronci

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Nježnost kojom su djeca milovala tenisice Dražen Petrovića izlivene u bronci koje su danas, na njegov 51. rođendan otkrivene na novouređenom trgu koji nosi njegovo ime ne želeći se od njih odvojiti najbolji su dokaz koliko je Draženov lik i dalje prisutan i koliko je važno što mu se njegov grad i na taj način odužio. Naime, uređenje tog nekad neuglednog i zapuštenog trga treći je i završni korak kojim se Šibenik dostojno predstavlja kao grad Dražena Petrovića, grad u kojem je on rođen i iz kojeg je, kako je danas novinarima kazao košarkaški trener Miro Kotarac, krenula priča koja se pretvorila u legendu. Počelo je s otvaranjem Spomen sobe i postavljanjem koša u Preradovićevoj, a potom je uslijedilo podizanje spomenika i izgradnja košarkaškog igrališta da bi završilo uređenjem Trga i postavljanjem odljeva njegovih tenisica koje je nosio dok je igrao u Šibenki.

Tenisice su okruženi šibenskim mališanima obučenim u narančaste pregače s boulama,slične košarkaškim dresovima,zajednički otkrili Biserka Petrović, Draženova majka i Željko Burić, šibenski gradonačelnik.,a potom su djeca u zrak pustila narančaste balone. U Biserki Petrović lomili su se različiti osjećaji, prvenstveno tuga zbog Draženove smrti, ali i zadovoljstvo što je uspomena na njega toliko snažna i što ga štuju i najmlađi Šibenčani. „Draženova priča nije i nikad neće biti završena. Treba djeci stalno pričati i o tome kako je za njegov uspjeh to što je bilo talentiran značilo svega jedan posto, a sve ostalo je rad i upornost“, kazala je novinarima Biserka Petrović. Miroslav Kotarac, koji je svjedok Draženovih početaka istaknuo je kako je njegov klub „Dražen Petrović“ u kojem dnevno trenira 300 mališana Draženov živi spomenik. „Uređenjem trga i otkrivanjem ovog malog spomenika koji simbolizira njegove prve velike košarkaške korake, dovršili smo i zadnju točku „Puta Dražena Petrovića u Šibeniku“, kazao je gradonačelnik Željko Burić. Mali polaznik Gradskih vrtića Luka Škugor recitirao je pjesmu u Draženu koju su napisali, a klama BaBaLuBam, uz pomoć djece, ali i Draženove majke otpjevala je „Život leti kapetane“.

Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik je u izjavi novinarima kazao kako mu je drago što je ta priča o Draženu koja je imala četiri koraka završena te što su uredi njegov trg za koji mnogi do sada nisu ni znali. „Na njega smo stavili elemente koje predstavljaju identitet Šibenika, te one koji potječu iz vremena kada je Dražen igrao u Šibeniku, a sve to koštalo je 3 milijuna kuna“, istaknuo je dodajući da je grad napravio svoje, a da je sada na drugima da to iskoriste u turističkoj promidžbi.
Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenika najavio je da će „Put Dražena Petrovića“ biti dio turističke promidžbe Šibenika.

Program obilježavanja Draženovog rođendana započeo je obilaskom Spomen sobe i koša u Preradovićevoj ulici. U Spomen sobi djecu Gradskih vrtića i škole košarke, dočekala je majka Biserka Petrović, te im pričala o Draženovom djetinjstvu u Šibeniku. U podnožju koša gdje je započeo svoj veliki sportski put, položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće. Predstavnici Grada Šibenika i sportskih klubova cvijeće su položili i kod spomenika Draženu Petroviću na Baldekinu.
„Put Dražena Petrovića“ obuhvatio je i obilazak sportske dvorane Baldekin u kojoj je nekadašnji Draženov trener Miro Kotarac pričao okupljenoj djeci o njegovoj igri i uspjesima. Draženovim putem danas su hodali polaznici OKK Dražen Petrović i djeca Gradskih vrtića Šibenik koja su i nastupila u prigodnom programu. Vrtićka djeca su Draženu pripremila i simbolične poruke koje su priložila uz spomenik na Baldekinu.

Tenisice, prema kojima je odljev izrađen, a koje od danas krase novouređeni trg Dražena Petrovića Gradu Šibeniku je ustupila Draženova majka Biserka. Odljev je izradio šibenski akademski kipar Aleksandar Guberina.

Idejno rješenje uređenja ovog gradskog trga Gradska uprava predstavila je javnosti točno prije godinu dana za Draženov 50. rođendan, te je, kako i obećano, projekt dovršila u roku od godine dana.

Iz kategorije: Vijesti