Datum objave: 27. Svibanj 2015

Sve bliže smo navodnjavanju Donjeg polja koje može postati šibenska "žitnica"

Diana Ferić
Diana Ferić

Pilot projekt navodnjavanja vinove loze i maslina uzgojenih na krškim površinama na području Donjeg polja i Jadrtovaca predstavljen je danas Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku u organizaciji Šibensko – kninske žuapnije koja je taj projekt naručila.

Uz župana Gorana Pauka i članove Radne skupine za navodnjavanje Šibensko-kninske županije, prezentaciji rezultata pilot projekta prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, Hrvatskih voda, Hrvatske poljoprivredne agencije, UNDP-a u Zadru, te predstavnici Upravnih odjela iz susjednih županija nadležnih za poljoprivredu.
„Za Donje polje-Jadrtovac je u tijeku izrada Elaborata zaštite okoliša i Idejnog projekta za ishodovanje lokacijske dozvole. Sljedeće godine očekujemo i natječaj sukladno Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. za kad vjerujem da ćemo imati spremnu dokumentaciju i prijaviti se za gradnju cjelovitog sustava navodnjavanja koji će pridonijeti stvaranju vrhunskog brenda vina i ulja proizvedenog od autohtonih sorti na navodnjavanim površinama.“, najavio je župan Goran Pauk u svom pozdravnom govoru.
Rezultate prve godine provođenja projekta prezentirao je prof. dr. sc. Davor Romić sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pilot projekt navodnjavanja drvenastih kultura provodi se u cilju istraživanja uloge navodnjavanja na rast i razvoj drvenastih kultura uzgojenih na krškim melioriranim površinama. Projekt je započeo u lipnju 2014. godine, a predviđeno je da će se provoditi tri godine, do 2017. godine.

S ciljem boljeg gospodarenja vodom i poljoprivrednim zemljištem, Županija se uključila u „Nacionalni projekt navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u RH“, a u srpnju 2007. godine prihvaćen je Plan navodnjavanja za područje Šibensko-kninske županije, izrađen od strane Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Sukladno s Planom, Županija i Hrvatske vode sufinanciranju Program izrade projektne dokumentacije na području Šibensko-kninske županije na temelju kojeg je od 2007. godine do danas za izradu projektne dokumentacije utrošeno ukupno: 5.376.204,10 kuna i to za sustave navodnjavanja: Petrovo polje 1.453.760,90 kuna, Donje polje 2.220.135,60 kuna, Promina 1.193.098,00 kuna i za Gaj 509.209,60,00 kuna, priopćili su iz Ureda župana.
 

Iz kategorije: Vijesti