Datum objave: 26. Svibanj 2015

Poljana više nije Poljana maršala Tita, vijećnici SDP -a demonstrativno napustili sjednicu

Diana Ferić
Diana Ferić

Vijećnici SDP -a u Gradskom vijeću Grada Šibenika napustili su današnju sjednicu Gradskog vijeća, na točci koja se odnosila na prijedlog da se Poljana maršala Tita, kao središnji gradski trg, preimenuje samo u Poljana i to dok je Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća u ime Kluba HDZ -a nadugo elaborirao o Titu kao povijesnoj ličnosti. Kazao je da cijene njegov doprinos antifašizmu i to što je bio na čelu antifašističkog pokreta, da Šibenik njeguje svoju antifašističku tradiciju što dokazuje i nazivima brojnih ulica koja nose imena antifašista, ali i da je od Tito zbog brojnih likvidacija bez suđenja, pogubljenja Andrije Hebranga, ekonomskih i političkih nesloboda bio diktator. Joško Šupe iz SDP -a je, odlazeći,  novinarima kazao ako je mislio da je riječ o preimenovanju trga, a ne o čitanju optužnice Josipu Brozu Titu. Odlazak SDP -ovaca Poljičaj je komentirao riječima da su to isto vijećnici te stranke napravili i 2001. godine kada je proglašena Obala Franje Tuđmana. 

Inače, protiv preimenovanja govorili su vijećnici SDP-a, HNS -a i Stranke reformista koji su to što se radi nazvali cirkusom, smatraju da Grad Šibenik ima puno više problema od preimenovanja ulica i trgova  i da  će preimenovanje Poljane negativno odzvoniti. Na kraju je rpijedlog prihvaćen s tim da je dvojica vijećnika bilo protiv, a troje su bili suzdržani, među njima i Ante Gašperov Čačće.

 

"Mislio sam da je Šibenik staložena sredina koja ima pozitivan odnos prema svojoj tradiciji i povijesti . Sa zadovoljstvom sam se odazvao i odazivati ću se i dalje paljenju svijeća za moje pokojne suborce u Domovinskom ratu i nikad mi nije bilo sporno da se imenom predsjednika Tuđmana nazove neka ulica ili neko mjesto iako se s njim uglavnom nisam slagao i iako je i on pravio greške. Mi smo ozbiljan grad i nemojmo praviti cirkus i praviti od sebe temu portala. Nemojmo preimenovati Poljanu u ime 1 300 boraca koji su poginuli na Sutjesci upravo pod vodstvom Josipa Broza Tita koji je bio na čelu antifašističkog pokreta i antifašističke vojske. Tito je imao i kontroverzi u svom djelovanju, ali bio je na čelu antifašističkog i narodnooslobodilačkog pokreta koji je bio pravedan, ali koji je imao i mrlja, kao i u svakom ratu. To nije razlog da ne poštujemo svoje mrtve. Ostavimo naše pokoje povijesne ličnosti da mirno počivaju", apelirao je Petar Baranović.

 

Ivan Rajić je u ime SDP -a kazao da su i oni protiv odluke o preimenovanju Poljana maršala Tita." Nastavite i dalje raditi protiv interesa Grada Šibenika i ne rješavati za građane bitne probleme", poručio je aktualnoj gradskoj vlasti.

 

Za govornicu je izašao nezavisni vijećnik Ante Gašperov Čaće koji je podsjetio da je on zbog neslaganja s Titovim komunizmom i Jugoslavijom bio u zatvoru prije 34 godine u kojem je, kazao je, upoznao ljude koji drukčije gledaju na Hrvatsku od vijećnika Rajića i lijeve opcije. " Meni je jedna Srbin dao vizu za Australiju, a na splitskom aerodromu sam isparao jugoslavenski pasoš. Tisu sam sve što o njemu mislim rekao a njegovom grobu i napisao sve u Knjigu sjećanja. Ipak sam ja bio gorem živ, a on je pod zemljom. Kada ne bi glasao za preimenovanje Poljane izdao bi sve političke zatvorenike. Tito je za mene bio nula, ali ću glasati kako odluči moj klub nezavisnih vijećnika kazao je Čaće", Draško Lambaša, vijećnik HNS -a je ustvrdio kako bez antifašističke borbe koju je poveo Josip Broz Tito Šibenik, Zadar, Rijeka i ostali dijelovi Hrvatske ne bi se oslobodili vlasti Talijana. " Hrvatska a malo velikana i nemojmo ih se odricati Tito je bio velikan koji je radio pogreške kao i što je Tuđman bio takav velikan. Promjenom imena Poljane maršala Tita šaljemo lošu poruku i idemo za onima koji apeliraju na zajedništvo, ali samo ono kako ga oni promišljaju", kazao je.
Ivica Poljičak je potom održao malo duže predavanje o Josipu Brozu Titu i šibenskoj antifašističkoj tradiciji, ali i Titovim vođenju Jugoslavije nakon 2. svjetskog rata.

 

" Ovo je ozbiljna i legitimna, demokratska procedura i nitko ne radi nikakav cirkus. Šibenik je grad prepoznatljivog antifašizma, grad s najviše antifašističkog znamenja i naziva i sigurno se to neće ni po čemu oskvrnuti ako promijenio ime središnjeg gradskog trga. Uostalom nitko ne kaže da ide na Poljanu maršala Tita nego samo a Poljanu. Šibenik ima i Trg palih boraca, Obalu prvoboraca, Ulicu Ive Zaninovića, Ulicu braće Polić i tako redom. Točno je da je Josip Broz Tito bio na čelu antifašističkog pokreta, ali e možemo zaboraviti da je kao takav naredio niz najcrnjih likvidacija kojima se još ni broj ne zna . To nisu bile male greške nego udarac za hrvatski narod. Tito je do 1953. godini bio Staljinista i također naređivao zločine. Pogubljen je Andrija Hebrang, zatvoren je i suđen kardinal Stepinac koji će sada biti proglašen blaženim, slao je ljude na Goli otok", kazao je, uz ostalo Ivica Poljičak zaključivši da je Tito bio nedvojbeno antifašist, kao vođa komunističke Jugoslavije prihvatljiv Zapadu jer je bio i liberalan, ali da je bio i diktator. 

 

Prijedlog da se Poljana preimenuju  uputila je, kao što je poznato, politička stranka HRAST. 

 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti