Datum objave: 22. Svibanj 2015

Polaganjem vijenaca u Spomen parku Šubićevac odala se počast Radi Končaru i njegovim drugovima

Šibenik News
Šibenik News

 

Povodom obilježavanja 73. obljetnice pogibije Rade Končara i drugova danas su u Spomen - parku na Šubićevcu položeni vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili predstavnici Zajednice antifašista Šibensko-kninske županije, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici gradskih odbora političkih stranaka te zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Verica Mlinarić, tajnica Udruge antifašističkih boraca Grada Vodica u prigodnom govoru je podsjetila na povijesne činjenice i događanja pred strijeljanje 43 antifašista s područja Šibenika, Benkovca, Zadra i Splita. Strijeljani su 22. svibnja 1942. godine, a smrtnu presudu je donio posebno ustrojeni Mussolinijev Izvanredni sud za Dalmaciju. Imena su im uklesana na tri kamena bloka u Spomen -parku Šubićevac.

Tog 22. svibnja, prije 73 godine Rade Končar, sekretar KPH i organizator partizanskih odreda u Hrvatskoj i Dalmaciji, izrekao je svoju slavnu rečenicu pred smrt: „Kukavice, pucajte u prsa“ i tako ušao u povijest kao istinski heroj antifašizma. Zbog svojih osobitih zasluga u borbi protiv okupacijske vojske Sila Osovine i njenih suradnika, u kolovozu 1942. prvi je dobio naslov Narodnog heroja Jugoslavije.Končara su 17. studenoga 1941. godine uhvatili Talijani. Podvrgnut je mučenju, ali je odbio odati svoj identitet. Talijanska vojska saznala je njegovo ime i funkciju u KPJ od ustaških vlasti poslije pronalaska kraljevskih dokumenata u Zagrebu. Upitan želi li tražiti pomilovanje, odgovorio je kasnije slavnom rečenicom: "Milosti ne tražim, niti bih je imao prema vama".

„Ako si zastao, daleki neznani druže,i pogled ti slučajno na ovo mjesto pao,i kamen i zemlja šaptat će poruku: za tvoje proljeće - život svoj sam dao.“, uklesano je na jednom od spomenika na Šubićevcu i u sjećanju svih onih koji na civilizacijskim tekovinama antifašizma grade bolju budućnost ove države, stoji između ostalog i u priopćenju Franka Vidovića predsjednika GO SDP-a.

 

Iz kategorije: Vijesti