Datum objave: 08. Svibanj 2015

FOTO Pogledajte odličnu atmosferu prvog dana Hrvatskog festivala putnika

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Jučerašnjim nultim danom startao je četvrti Hrvatski festival putnika u Šibeniku. Bogat program koji je počeo u 18 sati a trajao sve do ponoći ponudio nam je tri zanimljiva "putnička" predavanja i akustični koncert dua Antiqua kao after party. Svoje anegdote s putovanja brojnoj publici u Azimuta pričali su Goran Subašić, Nikola Baraka i Maja Klarić.

Veliki Gogo je tako pričao svoje, po život opasne, avanture na svom putovanju kroz Afriku i situacije u kojima je na kraju imao više sreće nego pameti. Putujući sasvim sam kroz jedne od najopasnijih zemalja Afrike (Ugandu, Keniju, Ruandu, Kongo... ) doživio je više neugodnih situacija s tamošnjim stanovništvom koji u bijelcima "vide bankomat" ali iz svih tih priča "izvukao se neokrznut, kako materijalno tako i fizički". Naravno da ne žali za ničim, i da bi opet ponovio isti put, ali možda malo na drugačiji i sigurniji način kaže.

Predsjednik Kluba putnika i organizator festivala Nikola Baraka, podijelio je s nama svoje priče sa zadnjeg putovanja kluba. Radi se o „Samarkand Overland Expedition 2015.“. u sklopu kojeg je proputovao devet zemalja, od Hrvatske pa sve do granice s Kinom. Popraćeno predivnim slikama predavanje je privuklo pažnju brojih posjetitelja.

A poezija i glazba mogli su se čuti na zadnjem jučerašnjem predavanju. Maja Klarić, šibenska putnica i pjesnikinja odlično spaja svoje dvije ljubavi. Svoje predavanje s putovanja po Peruu, Boliviji i Ekvadoru obogatila je čitanjem svoje poezije uz pratnju ukulelea i flaute. Romantično, divno, i na kraju besplatno putovanje prostranstvima Južne Amerike očaralo je publiku.Maja je otkrila kako "nikad ne putuje sama, pa ne zna je l' bolje putovati sama ili s momkom", kao u njenom slučaju, ali da bi se sigurno vratila u Boliviju jer je to "zemlja po njenom ukusu."

Sve ovo, bila je samo uvertira u sljedeća tri dana festivala kad nas očekuje brdo zanimljivog programa. Jutros je u Knjižnici predavanje imala Jadranka Klisović o svom volontiranju u Africi, a u 12 sati je na rasporedu interesantno predavanje o portalu HomeExchange.com preko kojeg se "mijenjaju stanovi" na putovanjima. "Drugim riječima, putnik iz Šibenika koji je na putovanju po Americi ustupi svoj stan kolegi putniku iz Amerike koji je na putovanju po Hrvatskoj, i obrnuto" objašnjava nam Baraka.

Nastavak današnjeg programa Hrvatskog festivala putnika pogledajte OVDJE 

Iz kategorije: Vijesti