Datum objave: 10. Ožujak 2015

Objavljena top lista plaća hrvatskih gradonačelnika i župana

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Mi smo u sredini, nama je najbolje. Stihovi starog hita grupe „Patrola“ mogli bi biti prikladan komentar za plaće šibensko – kninskog župana Gorana Pauka i gradonačelnika Šibenika Željka Burića u odnosu na ostale župane i gradonačelnike hrvatskih gradova i županija. Njih su dvojica po visini primanja zaista u zlatnoj sredini. Goran Pauk je s plaćom od 16 844 kune na dvanaestom mjestu među 20 svojih kolega. Njegova plaća gotovo je 5500 kuna manja od plaće župana zagrebačke županije. Znakovito je međutim da su njegova primanja za tisuću odnosno dvije tisuće kuna manja od primanja župana nekih slabije razvijenijih županija od Šibensko – kninske, primjerice župana Ličko-senjske županije, Dubrovačko - neretvanske te posebno Sisačko - moslavačke. Inače najmanju plaću, 12 700 kuna, ima župan Međimurske županije, a najveću Zagrebačke županije koji prima 22 600 kuna mjesečno.

Plaća gradonačelnika od Šibenika Željka Burića 15 886 kuna mjesečno na 24. je mjestu u odnosu na primanja 128 hrvatskih gradonačelnika. Najveću plaću inače ima gradonačelnik Dubrovnika, 21 000 kuna, a najmanju gradonačelnik Đurđevca koji prima samo 2320 kuna mjesečno.
Gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev s plaćom od 17 330 kuna, 1500 kuna većom od plaće gradonačelnika Šibenika na sedmom je mjestu liste plaća hrvatskih gradonačelnika. Veću plaću od nje osim gradonačelnika Dubrovnika imaju još samo gradonačelnici Kraljevice, Zagreba, Belišća, Slavonskog Broda i Splita. Plaća gradonačelnice Vodica za 100 kuna je manja od plaće gradonačelnika Zagreba i oko 3600 kuna od plaće gradonačelnika Dubrovnika.
Gradonačelnika Drniša, Knina i Skradina po visini mjesečnih primanja nema među prvih šezdeset. Gradonačelnik Skradina je na 65. mjestu s plaćom od 12 999 kuna, plaća gradonačelnice Knina Josipe Rimac od 11 340 kuna je na 95. mjestu, a Josipa Begonje gradonačelnika Drniša na 96. mjestu.
Plaće župana i gradonačelnika gradova na području Šibensko -kninske županije uglavnom su poštene u odnosu na stupanj razvijenosti. Primjerice Grad Šibenik je po stupnju razvijenosti u četvrtoj skupini jedinica lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 100 i 125 posto prosjeka Republike Hrvatske. Grad Šibenik je dakle u gornjem razredu, a plaća gradonačelnika je u zlatnoj sredini. Grad Vodice je u trećoj skupini s indeksom razvijenosti, a Drniš i Knin u drugoj skupini jedinica lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 50 i 75 posto prosjeka Republike Hrvatske.
Pri prosudbi visine plaća treba imati na umu da se one mogu razlikovati i zbog raznih zakonitih dodataka na koje dužnosnici kao i drugi zaposlenici imaju pravo . 

Iz kategorije: Vijesti