Datum objave: 04. Veljača 2015

Ministar Lorencin:Sunce i more ipak glavni turistički proizvod pa će se plaže posebno urediti i tematizirati!

Diana Ferić
Diana Ferić

Sunce i more će još dugo biti glavni izvozni proizvod  Hrvatske budući da je  to za 90 posto turista glavni razlog njihova dolaska u Hrvatsku, kazao je danas u Vodicama ministar Darko Lorencin na predstavljanju Nacionalnog programa upravljanja  i uređenja  plažama u Hrvatskoj na temelju kojeg će biti uređeno oko 2 500 plaža. " Mi naše plaže drukčije percipiramo od turista kojima su one uglavnom teško pristupačne, a  ako su kamenite i opasne su za djecu. Različita istraživanja su pokazala da imaju primjedbe a njihovu uređenost i opremljenost", kazao je ministar Lorencin.

 

Prema predstavljenom programu plaže će biti razvrstane u 14 kategorija s obzirom a preferencije određenih skupina turista pa će tako biti party plaže, romantične plaže, plaže kulture,  ronilačke plaže, nudističke plaže, plaće za surfere, hotelske plaže i slično.  Kao dobar primjer uređenih i tematski  razvrstanih plaža prof. dr. Dragan Magaš  istaknuo je plaže u Solarisu  i Mulin u Rovinju.  Preporuka  je, s druge strane,  da se kod uređenja plaža vodi računa o ambijentu u kojem se nalaze.U slučaj Primoštena u kojem  je lokalna samouprava  od stjenovitih plaža napravila šljunčane nije želio komentirati.  Naglasio je kako je važno  stremiti da se svakom kupaču na plaži osigura pet do čak 30  četvornih metara prostora što je, kada su plaže u Šibensko - kninskoj županiji u pitanju, ravno znanstvenoj  fantastici jer se to sada kreće od oko 0,5 metara četvornih u Vodicama do najviše 1,8 metara na tim novouređenim plažama u Primoštenu. " To se može postići  uređenjem različitim tematskih plaža  i disperzijom kupača", kazao je Magaš.  

 

Svaka regionalna  samouprava mora do  kraja ožujka ove godine izraditi svoj program  upravljanja i uređenja plaža. Po riječima šibensko - kninskog župana Gorana Pauka  u Županiji je 108 plaža koje se prostiru na više od milijun četvornih metara prostora, a u toku je izrada tog programa.

Iz kategorije: Vijesti