Datum objave: 05. Siječanj 2015

Dom za starije i nemoćne u Tisnom nosit će ime biskupa Srećka Badurine

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Općina Tisno donijela je odluku da Dom za starije i nemoćne osobe u Tisnom dobije ime biskupa Srećka Badurine.

 

Općina Tisno donijela je odluku da Dom za starije i nemoćne osobe u Tisnom koji će uskoro biti otvoren dobije ime pokojnog šibenskog biskupa Srećka Badurine sa željom da se i na taj način zahvali velikom biskupu, dobrotvoru i dobročinitelju za sve ono što je posebno tijekom Domovinskog rata učinio za šibensku biskupiju i Hrvatsku.

Rekonstrukcija i obnova objekta u kojem će biti smješten Dom za starije i nemoćne u Tisnom koštala je oko šest milijuna kuna uključujući i vrijednost zgrade, a u njemu će biti mjesta za 30 korisnika s područja općina Tisno i Murter. Korisnici s područja općine Tisno imat će prednost, a plaćat će i nižu cijenu jer će im dio troškova biti subvencioniran iz općinskog proračuna. Dom je smješten u objektu bivšeg „Kerametala“ čija je vrijednost bila procijenjena na dva i pol milijuna kuna, a Općina Tisno ga  je 2102. godine temeljem Uredbe o darovanju koju je donijela Vlada RH dodijelila Agencija za upravljanje državnom imovinom. Vrijednost radova na adaptaciji objekta iznosila je 3,5 milijuna kuna od kojih je 80 posto osigurano iz EU fondova i fonda Ministarstva regionalnog razvoja RH.

Odluka Općine Tisno da dom dobije ime biskupa Srećka Badurine ima posebnu vrijednost. Podsjetimo mons. Srećko Badurina bio je rođen 1930.godineu Lunu na otoku Pagu kao prvijenac jedanaestero djece Pavla i Sokole. Osnovnu školu završio je u rodnome mjestu. U dvanaestoj godini života ulazi u redovničku zajednicu franjevaca trećoredaca glagoljaša. Prvu mladomisničku godinu djeluje kao kapelan u župi sv.Ivana u Zadru. Nakon  studija teologijena KBF-u u Zagrebu, gdje je diplomirao 1958.godine, 1965 godine doktorirao je, a  1966., odlazi u Rim, gdje je na Institutu sv. Alfonsa Liguorija upisao specijalni studij moralne teologije. Diplomirao je na Alfonsianumu 1968. Godine i iste godine započpredavati moralnu teologiju i katoličku društvenu nauku na Katehetskom institutu KBF-a u Zagrebu (8 semestara). Istodobno obavlja i niz drugih službi u svojoj provinciji.1986. godine premještenje u samostan sv. Franje u Krku jer se želio još više posvetiti duhovnosti i mogućnostima nakane zajednice da jedan od samostana una krku organizira kao kuću molitve. U tom samostanu imenovan je za biskupa šibenskog, 7. prosinca 1987. godine. Biskupsko posvećenje primio je od Svetog Oca Ivana Pavla II., u Vatikanu, 6. siječnja 1988. godine. U biskupskoj konferenciji ondašnje Jugoslavije u jesen 1988. povjereno mu je vodstvo novoosnovane Komisije BK "Justitia et Pax" (Pravda i mir). Na tim su ga dužnostima zatekli agresija i rat protiv Hrvatske.1993. Godine biskupska konferencijamu je povjerila da organizira rad Informativne katoličke agencije (IKA). Na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) 8. lipnja 1993., kada je konstituirana hrvatska biskupska konferencija, izabran je za prvoga potpredsjednikaHBK i postao članom Stalnog vijeća HBK. Na istom zasjedanju izabran je za člana Komisije za uređenje odnosa s državom i za člana Komisije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Biskup Srećko Badurina umro 17. rujna 1996.godine u bolnici Sestara Milosrdnica u Zagrebu, a sahranjenje u katedrali sv. Jakova u Šibeniku 19. rujna 1996.godine.U Šibeniku, među vjernicima i žiteljima šibenske biskupije i Hrvatske ostao je zapamćen po svom duhovnom, mirotvornom i predanom pastirskom radu uoči, tijekom i nakon Domovinskog rata.

Fotografija Doma za starije i nemoćne u Tisnom: Općina Tisno

Fotografije biskupa Srećka Badurine: Stanko Ferić, osobni arhiv - sva prava pridržana

 

Iz kategorije: Vijesti