Datum objave: 08. Svibanj 2014

Šibensko - kninska županija najlošija na obali po povećanju turističkog prometa u travnju

Diana Ferić
Diana Ferić

Broj dolazaka i noćenja turista povećan je u travnju ove godine u svim primorskim županije u odnosnu na isti mjesec lani, ali najmanje u Šibensko – kninskoj županiji- svega pet posto.
Najveći skok zabilježen je u Splitskoj županiji koja je imala 23,7 posto više dolazaka i 30 posto više noćenja. Slijedi Istra s 22,7 posto više dolazaka i 24,7 posto više noćenja, Dubrovačko-neretvanska i Zadarska županija bilježe oko 17 posto više dolazaka, Ličko-senjska 11 posto, Kvarner 10, a Šibensko-kninska 5 posto više dolazaka, pokazuju prvi podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) po kojima je ukupno u Hrvatskoj u travnju bilo 637 tisuća turista koji su ostvarili 1,8 milijuna noćenja.

Od toga se većina ili 528,7 tisuća dolazaka te 1,6 milijuna noćenja odnosi na strane turiste, koji su time u odnosu na prošlogodišnji travanj zabilježili poraste od 18,5 posto u dolascima i 21,1 posto u noćenjima.

Domaćih je turista bilo 108,3 tisuće ili 7,7 posto više, a porast od 10,1 posto ostvarili su sa 283,6 tisuća noćenja.


U Zagrebu je bilo 11 posto više turista i 8,3 posto više noćenja, a poraste bilježe i gotovo sve kontinentalne županije.

Među stranim turistima u travnju je bilo najviše Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca, a Talijani su na četvrtom mjestu.

Osim Uskrsnih blagdana koji su ove godine bili znatno kasnije nego lani na to povećanje sigurno je utjecalo i nekoliko većih međunarodnih manifestacija koje su održane u Hrvatskoj
.

U prva četiri mjeseca ove godine, po podacima HTZ-a, u Hrvatskoj je bilo 9,3 posto više dolazaka i 8,3 posto više noćenja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Iz kategorije: Vijesti