Datum objave: 08. Svibanj 2014

Večeras otvaranje izložbe raritetnih nalaza na arheološkom lokalitetu Velika Mrdakovica

Diana Ferić
Diana Ferić

Vrijedni predmeti koji u posljednje vrijeme pronađen na arheološkom nalazištu Velika Mrdakovica u zaleđu Vodica bit će prikazan na posebnoj izložbi koja se otvara večeras u atriju Kulturnog centra u Vodicama, u organizaciji Muzeja grada Šibenika i vodičkog Pučkog otvorenog učilišta.

U tri kampanje koje su proteklih nekoliko godina provodili arheolozi pod vodstvom višeg kustosa Tonija Brajkovića iz Muzeja grada Šibenika istraženo je petnaest novih grobova u kojima su pronađeni vrijedni artefakti, neki i raritetni koji imaju veliki značaj z spoznavanje veličine i važnosti liburnsko – rimskog naselja koje je postojalo na lokalitetu Velika Mrdakovica.

Iskapanje Velike Mrdakovice počelo je prije 40 godina i tada je i stalo, a nastavio ih je 2011. godine Toni Brajković, kustos šibenskog Muzeja.

Uskoro bi taj lokalitet treba čpostati dostupan turistima.Projekt turističke valorizacije tog lokaliteta i povezivanje njegova tri glavna dijela gradine, nekropole i rimske cisterne pješačkom stazom ušao je ove godine u program HERA, program održivog turističkog upravljanja jadranskom baštinom koji se provodi u šest zemalja jadranske regije. Tako će iz pretpristupnog europskog fonda IPA za njega biti izdvojeno oko 237 000 kuna. U sklopu tog projekta planirani su i atraktivni programi za turiste na tom arheološkom lokalitetu kao što su rekonstrukcija rimskih bakanalija i rimsko pokapanje mrtvaca.

Iz kategorije: Vijesti