Datum objave: 22. Travanj 2014

Planirani alternativni izvori enregije u Županiji jači od dvije nuklearne elektrane Krško

Diana Ferić
Diana Ferić

Planirajući u Šibensko – kninskoj županiji 15 lokacije za vjetroelektrane te lokaciju na Promini za sustav iskorištavanja sunčeve energije Šibensko – kninska županija otvorila je mogućnost proizvodnje oko 1 000 MW struje što je ekvivalent struji koju proizvode dvije nuklearne elektrane veličine Krškog, kazao je šibensko – kninski župan Goran Pauk na današnjem središnjem skupu obilježavanja Dana energetske učinkovitosti i Dana planete zemlje koji je održan u Gradskoj knjižnici. Župan je istaknuo da Županija nizom konkretnih aktivnosti potiče održivi razvoj i jačanje svijesti i potrebi racionalnog korištenja energije i zaštiti okoliša. To se odnosi na niz edukativnih akcija kojima su obuhvaćeni i djeca i odrasli, ali i na poticanje projekata energetske učinkovitosti i domaćinstvima i gospodarstvu. Zahvaljujući suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša plasirano je 2,5 milijuna kuna u takve projekte u Županiji i interes građana je velik. Potpisan je ki Sporazum o suradnji Županije i Grada Šibenika, a prije godinu dana osnovan je i EE infocentar u Tehničkoj školi. Po županovim riječima o takvom opredjeljenju Županije svjedoči i potpora osnivanju studija za energetiku i zaštitu okoliša u Šibeniku koji će povezati znanost i gospodarstvo u korištenju obnovljivih izvora energije.

 

Taj je sveučilišni studij koji će od naredne akademske godine biti pokrenut u Šibeniku danas na tom skupu predstavio prof.dr.sc. Ivan Juraga, dekan Fakulteta energetike i računarstva koji ga je osmislio i organizirao u suradnji sa Fakultetom strojarstva i brodogradnje. Objasnio je brojne aktivnosti koje su do sada poduzete za njegovo osnivanje naglasivši da je presudna suradnja Sveučilišta, gospodarstva i lokalne politike. Na tom je programu radilo više od 50 profesora tih dvaju fakulteta.
Na skupu su bili prisutni i načelnici i gradonačelnici iz Šibensko – kninske županije kojima je dr.sc Vesna Bukarica iz Fonda za energetsku učinkovitost predstavila projekte energetske učinkovitosti, a Filip Prebeg iz Instituta Hrvoje Požar projekt sufinanciranja novog sustava javne rasvjete koji štedi energiju.

U suradnji sa Gradskom knjižnicom „Juraj Šižgorić“ organiziran je likovni natječaj na temu „Ja štedim energiju“ na kojem su polaznici dječjih vrtića i nižih razreda osnovne škole prikazali štednju energije u svakodnevnim aktivnostima. Za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih, te učenike srednjih škola, Šibensko-kninska županija i Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ organizirali su nagradni likovni natječaj za izradu plakata uz Dan energetske održivosti Šibensko-kninske županije, a župan župan Goran Pauk dodijelio je nagrade za najbolje likovne radove s oba natječaja. U Tehničkoj školi dr.sc Neven Ninić i profesorica Helena papak predstavili su inovacijske projekte koji se odnose na uštedu energije.

Iz kategorije: Vijesti