Datum objave: 31. Ožujak 2014

Ante Gotovina dobio uzgajlište tuna u Kornatima protiv kojeg su bili Murterini

Diana Ferić
Diana Ferić

Tvrtka u vlasništvu generala Ante Gotovine dobila je koncesiju za uzgajalište tuna u blizini otoka Sita za što je danas glasala većina u Županijskoj skupštini Šibensko – kninske županije, ali to nije prošlo bez negodovanja pa i političkih prepucavanja.

Od početka je sporno da se u Prostorni plan Županije unese mogućnost da na tom području Kornata, koji je zaštićeni krajobraz, bude takvo uzgajalište za što u prvom redu nisu bili Murterini pa Općinsko vijeće Općine Murter Kornati , uz potporu vijećnika svih političkih opcija, nije dalo pozitivno mišljenje na taj plan. Unatoč tome Županijska skupština ga je prihvatila na prošloj sjednici s uzgajalištem tuna jer mišljenje jedinice lokalne samouprave nije obvezujuće. Danas je trebalo samo izabrati koncesionara, ali je oporba je ponovno aktualizirala problem tog uzgajališta s obzirom na stav lokalnog stanovništva, no župan Pauk im je spočitnu da ih možda smeta ime Ante Gotovine.

Naime, na primjedbe da su vlasnici otoka u Žutsko – Sitskoj skupini i vijećnici Općine Murter – Kornati, bez obzira na stranačku pripadnost od početka bili protiv toga župan Goran Pauk je kako za javne rasprave o prijedlog Prostornog plana Županije nije stigla niti jedna jedina primjedba vezana ta namjeru postavljanja kaveza u tom dijelu Kornata pa je zaključio da možda nekom smeta to što će koncesionar biti Ante Gotovina.

Vijećnik Stipe Petrina kazao je, međutim, kako je to političko nasilje s obzirom da Općinsko vijeće Općine Murter Kornati nije želio uzgajalište tuna u Kornatima, a slično razmišljaju i u SDP – u.
„ Nas ne zanima tko je koncesionar nego nam je bitan stav lokalnog stanovništva koji treba uvažiti. To je stvar političke kulture. Čak ne ulazimo niti u stručno rasprave može li ili ne ne tu biti uzgajalište. Bitan je konsenzus u Općinskom vijeću Općine Murter Kornati da se na tom području ne predvidi uzgajalište tuna. Župan je, kao i više puta prije toga, to sveo na političko prepucavanje i nisku razinu izazivanja nacionalnih osjećaja“, izjavio nam je Krešo Šakić, vijećnik SDP –a u Županijskoj skupštini.

Iz kategorije: Vijesti