Datum objave: 19. Ožujak 2014

Šibenik će svoj kulturni turizam promovirati pod sloganom "grad pozornica"

Diana Ferić
Diana Ferić

Kako se radovi na tvrđavi svetog Mihovila i uređenje pozornice bliži kraju sve je značajnije pitanje hoće li se pronaći pravi model da se ta pozornica iskoristi za održavanje atraktivnih događanja kako bi opravdala smisao svoje gradnje na arheološkom lokalitetu i spomeniku kulture koji je za neke i dalje sporan i problematičan i ravan kulturocidu.

I laiku je jasno da ta pozornica nije izgrađena da bi se na njoj organizirali uobičajena kulturna događanja već nešto što će privući pažnju i šire javnosti  izvan Šibenika,  u najmanju ruku  poput programa koji se organiziraju u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ili pulskoj Areni.

Nije da se u tome ne bi trebalo uspjeti jer se radi na nekoliko kolosijeka - izrađena je studija za izradu vizualnog identiteta kulturno – turističke ponude i brendiranje tvrđave svetog Mihovila kroz brendiranje kulturne ponude Šibenika, a s  Artim produkcijom sklopljen je ugovor  za izradu „analize kapaciteta Šibensko – kninske županije na području ponude kulturno – turističkih događaj, kreiranje strategije ponude i budućih odgađanja na tvrđavi Sv. Mihovila i izrada Programa događanja na tvrđavi Sv. Mihovil. Istodobno, u Muzeju Grada Šibenika zaposlena su dva nova djlatnika upravo zbog osmišljavanja programa i ponude na tvrđavi svetog Mihovila, iako je prvotnim projektom koji je prihvatila EU  bilo predviđeno osnivanje samostalne tvrtke za upravljanje  tom tvrđavom.

Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela Grada Šibenika za gospodarstvo i EU projekte kaže da su sve te aktivnosti određene projektom kojeg se striktno trebaju pridržavati: „Tvrtka Kreator je izradila vizualni identitet kulturne ponude Grada Šibenika koja se odnosi i na tvrđavu svetog Mihovila, a od Artim očekujemo analizu stanja u tom segmentu kulturno političke ponude i kako bismo se mi tu mogli uklopiti sa Svetim Mihovil,om i to su naše obveze pa smo u skladu s tim i objavili natječaje. Djelatnici koji su zaposleni u Muzeju su operativci koji će te programe provoditi, ali oni su zaduženi ne samo za događanje na pozornici nego i za osmišljavanje prezentacijskih prostora na tvrđavi“, objašnjava Bumbak 
Analiza tvrtke Kreator, po njegovim riječima, pokazala je da je šibenska katedrala i dalje najjači kulturni brend i Šibenčanima i ljudima izvan Šibenika koje su anketirali pa su predložili da njezina stilizirana kupola bude vizualni identitet kulturne ponude Šibenika, a to znači i tvrđave svetog Mihovila. Slogan koji se iskristalizirao je „Šibenik – grad pozornica“. Anketa je pokazala da je Međunarodni dječji festival za javnost najprepoznatljiviji šibenski kulturni proizvod, najvažnija manifestacija, ispred Terranea i sličnih događanja.

No i Matija Bumbak se slaže da pozornica na svetom Mihovilu ne bi trebalo seliti sadržaje MDF –a i prekidati tradiciju njegovog otvaranja na Trgu Republike po čemu je prepoznatljiv. Ističe i kako ta pozornica ne bi trebala biti svedena ni na mjesto za održavanje rock koncerata jer joj ni to nije namjena: „Riječ je o ekskluzivnoj lokaciji koja treba biti mjesto za atraktivne događaje koji nisu ni veliki spektakli ni intimni, manji koncerti. Računamo i na vlastitu i na vanjsku produkciju. To bi možda treba biti jedna mix između onoga što se radi u Vatroslavu Lisinskom i pulskoj Areni s tim da je većina tih događaja namijenjena domaćoj publici, a mi moramo osmisliti sadržaje koji će privući i turiste. Oni će danju obilaziti tvrđavu na kojoj će biti i na multimedijalan način prezentirano i ono što je njoj svojstveno i dijelovi našeg povijesnog naslijeđa, ali turiste moramo zainteresirati i za kulturna i druga događanja koja će se održavati na pozornici“, kaže Matija Bumbak

Sve to treba bi biti definirano za nešto više od mjesec dana jer je rok za dovršenje pozornice na tvrđavi 27. travnja.

Iz kategorije: Vijesti