Datum objave: 28. Veljača 2014

Dan civilne zaštite svečano obilježen u Šibenskom kazalištu

Nina Medić
Nina Medić

Danas je u Šibeniku svečano obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, a vrhunac je bila svečana sjednica u HNK-u Šibenik kojoj je je prisustvovao i Ranko Ostojić, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova RH.

"Prvo bi se htio zahvaliti svim članovima civilnih udruga koji su danas nisu tu jer obavljaju svoju dužnost na terenu. Dan civilne zaštite u Hrvatskoj se obilježava od 1992. godine, a od 2005. Državna uprava za zaštitu i spašavanje je samostalno tijelo. Znanje, stručnost i volonterstvo temelji su današnje suvremene civilne zaštite", kazao je Ostojić na svečanoj sjednici. "Ipak promjene su u tom sektoru nužne i zato pripremamo novi zakon o civilnoj zaštiti zbog kojeg će on biti još učinkovitiji. Slučajevi poplava koji su u zadnje vrijeme zadesili Hrvatsku pokazuju da ne učimo dovoljno na greškama. Naši planovi moraju biti prilagođeni najgorim situacijama, i zato je u sektoru civilne zaštite najvažnija edukacija", zaključio je Ostojić.

Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije istaknuo je kako je pravodobna intervencija u kod nesreća i katastrofa od velika važnosti za funkcioniranje društva te je zahvalio svim pripadnicima policije, vatrogasaca, Crvenog križa, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i ostalim udrugama, što brinu o sigurnosti građana, a njihova plemenitost bi, ističe Pauk, trebala biti uzor svima.

"Svi govore o sustavu zaštite i spašavanja, a meni se ponekad čini da ga se dovoljno ne razumije. Civilna zaštita se u Hrvatskoj počela formirati nakon potresa koji je pogodio Zagreb 1884.godine. Nekada je to bio glomazan sustav sa puno članova, koji često nisu bili dovoljno osposobljeni za pružanje pomoći. Danas to izgleda drugačije. Najveći naglasak je na supsidijarnosti, solidarnosti i kontinuitetu djelovanja", rekao je  Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Naglasio je i iznimnu važnost sektora civilne zaštite u Domovinskom ratu. "Kada su me maloprije pitali jesam li zadovoljan radom Državne uprave za zaštitu i spašavanje rekao sam da sam jednim dijelom zadovoljan, a drugim nisam. Nisam zadovoljan dok god budemo uvjerenja kako se neke katastrofe nama ne mogu dogoditi, zato je nužno da se udruge za civilnu zaštitu nadograđuju na dnevnoj razini."

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade, priznanja i pohvalnice za posebne zasluge u Sektoru za civilnu zaštitu za 2013. godinu, a nagradu je dobio i Lovre Ercegović, učenik 8. razreda OŠ Tin Ujević za svoj literarni rad "Ljepotica koja daje i uzima" kojeg je na sjednici i pročitao. 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: