Datum objave: 07. Svibanj 2013

Dr Željko Burić:Poljana mora biti središnji gradski trg, bez podzemne garaže

Diana Ferić
Diana Ferić

Dr. Željko Burić, dugogodišnji ravnatelj šibenske Opće bolnice, nije novo ime na političkoj sceni, no na neki način jest novo ime među HDZ-ovim prvotimcima. O svojem političkom putu, ambicijama i planovima za rodni Šibenik govori u ovom predizbornom predstavljanju, prenosimo iz Slobodne Dalmacije.

Tko će biti vaši zamjenici?

− Danijel Mileta iz HDZ-a i Nikica Penđer iz HSP-a dr. Ante Starčević.

Nabrojite nam pet vaših glavnih projekata koje u mandatu namjeravate realizirati.

−To je prije svega spajanje Šibenika od mosta do mosta − od Šibenskog do Morinjskog. U sklopu toga projekta jest i izgradnja nove šibenske bolnice, koja bi povezala Brodaricu i Zablaće sa Šibenikom. Zatim, plaža Podsolarsko, uz prioritetnu izgradnju kolektora za Ražine, Zablaće i Brodaricu. Tu je i uređenje Poljane kao gradskog trga, uz izgradnju prstena garaža, te donošenje GUP-a koji čekamo desetljećima. Konačno, među prioritete ubrajam i revitalizaciju stare gradske jezgre i razvoj visokog školstva u Šibeniku.

Imate li u planu smanjivati broj zaposlenih?

− Ne znam točno koliko je zaposlenih u gradskoj upravi, pa ne bih govorio treba li ih biti manje ili više. Ali, svakako bih uveo e-upravu, kao što smo učinili u šibenskoj bolnici.

Hoćete li sve pročelnike i direktore javnih, komunalnih poduzeća birati po stručnim kriterijima, na natječaju?

− Isključivo po profesionalnim i stručnim kriterijima, a tako sam 15 godina funkcionirao i kao ravnatelj Bolnice, gdje su svi oni koji su pokazali da znaju raditi ostali na svojim radnim mjestima.

Zašto mislite da ste najbolji kandidat?

− U odnosu na ostale kandidate, bez sumnje sam upravljao najvećim brojem ljudi, najvećim sustavom, i stekao iskustvo u vođenju investicija, provedbi natječaja i realizaciji projekata. Sve je obavljeno u roku, bez nedovršenih radova i dugova, čisto, brzo, elegantno od početka do kraja.

Kako biste riješili problem NK Šibenik?

− Problem Nogometnog kluba Šibenik, a rekao bih i uopće sporta u Hrvatskoj, trebali bismo rješavati po europskim uzorima i modelu. To znači da se točno zna tko su vlasnici, koliko novca treba za određeni sportski pogon i što su šibenski sportski prioriteti. Šibenik ne može imati 10 prvoligaša ako nema odgovarajući gospodarsko-financijski potencijal koji bi to mogao servisirati. Zbog toga trebamo definirati što od sporta želimo razvijati, što su naši sportski brendovi, i ako je to NK Šibenik, tada ćemo maksimalno podupirati taj klub i taj sport.

Što mislite o projektu izgradnje parkirališta ispod Poljane?

− Mislim da Poljana mora biti primarno gradski trg, da je treba povezati s tzv. Starim pazarom i cijeli taj kompleks revitalizirati. Parkirališni prostor može se kompenzirati “Šarinom pekarom”, parkiralištem uz Dom zdravlja, te davanjem prioriteta projektu Draga koji će definitivno riješiti te probleme grada. Eventualna iskapanja ispod Poljane mogla bi dovesti i do prodora mora, ali i do određenih arheoloških nalaza, i zato mislim da je to projekt bez budućnosti i opravdanja, a ovakva Poljana, kao središnji gradski trg, na sramotu je grada.

Može li Šibenik živjeti samo od turizma?

− Ne, naravno da ne može. Turizam mora biti jedan od važnih gospodarskih segmenata, ali ovaj grad mora se razvijati kao administrativno središte i konačno uhvatiti korak sa svojim susjedima, a činjenica je da danas dramatično zaostaje čak i za gradovima koji su znatno manji od njega, poput Dubrovnika.

U kojem se smjeru treba širiti Šibenik?

− Treba paralelno razvijati grad u smjeru oba mosta, ali uz obvezu izgradnje obilaznice, čime bi Magistrala postala gradska prometnica. Također, treba riješiti vertikalu sjever − jug, od Gimnazije prema središtu grada. Šibenik je velik grad, po veličini deseti u Hrvatskoj, a četvrti na obali, samo mu nedostaju jasno definirani strateški ciljev, bez njih se ne može razvijati.

Tko su vaši politički uzori?

− Na globalnom planu Obama, na europskom Angela Merkel, a u Hrvatskoj po moralnosti, poštenju i nacionalnoj osviještenosti Dražen Budiša, zbog kojega sam i ušao u HSLS. Danas sam pripadnik demokršćanske, predmnijevam urbane, opcije, usporedive s takvim opcijama u Europi.

Koji vam je najuzbudljiviji događaj u životu?

− Rođenje djece. Što čovjek postaje stariji, to više vidi kolika radost mogu biti djeca, osobito ako prate i neke vaše i svoje ambicije. A ja sam svojom djecom vrlo zadovoljan.

Koga radije slušate: Thompsona ili Dedića?

− Nisam osobiti poznavatelj glazbe i slušam glazbu ovisno o raspoloženju. Najradije talijanske kancone ili našeg Gibonnija.

Koju ocjenu dajete Vladi?

− Eventualno dovoljan, i to nategnuto. Dovoljan jer vjerujem da iskreno žele uspjeti, ali su rezultati, nažalost, još uvijek nedostatni i nedovoljni.

Jeste li vjernik, agnostik, ateist?

− Praktični sam vjernik.

 

izvor: Sloboda Dalmacija

Iz kategorije: Vijesti