Datum objave: 16. Veljača 2013

Maden Bjažić čestitao šibenskoj knjižnici 91. rođendan svojom 25. knjigom

Diana Ferić
Diana Ferić

Mladen Bjažić, jedan od najplodnijih hrvatskih književnika i novinara čestitao je 91. rođendan šibenskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ rukopisom svoje 25. knjige koja će se zvati „Nosi me more“.                                                                                          

Kako smo doznali od Mladena Bjažića, osnivača legendarnog „Plavog vjesnika“, urednika dječjih novina, dobitnika nagrade za životno djelo „Andrija Maurović“ za doprinos razvoju hrvatskog stripa, strip scenariste, pjesnika, pisca znanstveno fantastičnih priča, novinskog urednika i jednog od pionira televizije u Hrvatskoj, izdavač njegove nove knjige, 25. po redu, bit će upravo šibenska knjižnica i to u godini kada slavi svoj 91. rođendan. Riječ je o osebujnoj zbirci pjesama u kojoj Mladen uz stihove objavljuje i svoje priče o riječima.

Knjiga ima sedam  poglavlja. Prvo poglavlje nosi naslov „Kamen“ i u njemu su sabrane pjesme o Šibeniku. Drugo poglavlje ima naslov „Zvijezde“, a treće „Pupoljci“. Pod tim naslovom prvi će puta biti objavljene pjesme koje je Bjažić napisao tijekom 1951. i 1952. godine. Nakon poglavlja „Cvijeće“ slijedi poglavlje „Kite“ koje će bez dvojbe privući veliku pozornost književne publike i kritike jer se u njemu nalaze pjesme koje su Mladenu Bjažići i o Mladenu Bjažiću napisali drugi pjesnici te pjesme kojima je Mladen Bjažić odgovarao na njihove stihove. Između ostaloga tu su pjesme, soneti i epigrami Luke Paljetka, bosanskohercegovačkog pjesnika Advana Hozića, šibenskog pjesnika Dinka Škevina, Paje Kanjižaja i mnogih drugih poznatih pisaca. Šesto poglavlje zove se „Latice“, a sedmo će se zvati, kako smo doznali od samog autora, „Ča smo to smo“, a podnaslov će mu biti „Ča govoru beside, a šta kažu riči“. Bježićeve priče o riječima pričaju priču o Šibeniku i njegovoj mladosti i djetinjstvu ali tako da kazivanju ritam daju razlike u govoru Zlarinjana i šibenskih težaka.

Zbirka pjesama i priča o riječima „Nosi me more“ odraz je iznimnog talenta i vitalnosti pjesnika i pisca Mladena Bjažića koji je tek dvije godine mlađi od šibenske knjižnice, a predaja njenog rukopisa kao rođendanske čestitke knjižnici izraz je dubokog poštovanja njenog autora prema toj kulturnoj instituciji i svemu onome što je ona do sada postigla. Tu gestu Mladena Bjažića pozdravili su glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dunja Seiter-Šverko i dr. Drago Marguš koji je jučer predstavio knjigu „Bibliografija radova o rijeci Krki“ koju je pripremio u suradnji s ravnateljem knjižnice Vilijamom Lakićem.
 

Iz kategorije: Vijesti