Datum objave: 12. Veljača 2013

Stižu li bolji dani za stanovnike Općine Unešić?

Diana Ferić
Diana Ferić

Tvrtka LC Global Danilo, iza koje stoji austrijski kapital uskoro počinje gradnju prvih 10 vjetroparkova u Općini Unešić, a konačni plan im je vjetropark od 30 turbina. To će u toj općini biti i prvo veće gospodarsko ulaganje od kojeg će se sliti značajniji prihod u općinski proračun, oko 500 000 kuna godišnje, kako je na današnjoj konferenciji udruge LOZA istaknuo Branko Đelalija, aktualni načelnik Općine Unešić kojeg ta udruga kandidira za tu funkciju i na predstojećim lokalnim izborima. Očekuju  i otvaranje dvaju kamenoloma u Čvrljevu.

Đelalija je prije četiri godine, kako je naglasio, preuzeo Općinu Unešić s tri milijuna kuna duga i bez značajnijih izvora prihoda. Uglavnom vlastitim snagama uspjeli su taj dug prepoloviti. Veći dio preostalog duga  odnosi se na potraživanja tvrtke „Vodovod“ zbog nenamjenski utrošenih sredstava prijašnje lokalne vlasti no Đelalija se nada da će to uspjeti riješiti.

Istodobno su asfaltirali 12 kilometara nerazvrstanih cesta, prvi put od postojanje te općine stipendiraju studente i to njih 15, subvencioniraju učenički prijevoz i financijski pomažu 30 – ero staraca u toj općini prema programu pomoći starim i nemoćnima,a planiraju i izgradnju dječjeg vrtića.

Tanja Radić Lakoš je na današnjoj konferenciji za novinare najavila kako je udruga LOZA inicirala ispitivanje kvalitete obradivog tla u Općini Unešić koje će provesti Institut za melioracije i krš iz Splita. Nakon toga će s pouzdano znati koje poljoprivredne kulture najbolje napreduju na tom području pa će s tim u vezi  provesti edukaciju domicilnog stanovništva.

Iz kategorije: Vijesti