Datum objave: 11. Veljača 2013

Gradski vijećnici nezainteresirani za reviziju Strategije razvoja Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog potrebe usklađivanja Strategije razvoja Grada Šibenika, prihvaćene prije nešto više od godinu dana, s promijenjenim okolnostima te zbog priprema projekata za koje se računa na novac iz EU fondova  kreće se u reviziju tog dokumenta, a prvi korak je javna rasprava koja je organizirana danas u Gradskoj knjižnici. Na nju  je gradska uprava pozvala sve vijećnike u Gradskom vijeću, predstavnike gradski, javnih i ostalih tvrtki koje provode ili će provoditi projekte i programe bitne za razvoj Šibenika, ali ih  se vrlo malo ih se odazvalo. Od gradskih vijećnika odazvale su se samo vijećnice Anita Jakšić i Jagoda  Sablić i nitko drugi što je blago rečeno neozbiljno jer riječ je o projektu koji je temelj razvoja Grada Šibenika što je aktualno uvijek, a posebno sada uoči novih lokalnih izbora.

"Važno je da Strategija bude „živo tkivo grada“, da su projekti aktualni i da odražavaju trenutno stanje u gradu“, istaknula je pročelnica Ivana Bujas Rupić koja je zajedno s Petrom Mišurom, pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj objasnila važnost i smisao predstojeće revizije čime je i službeno započeo taj postupak.

Svaki će se projekt pojedinačno ažurirati, a odredit će se novi financijski i vremenski okviri. Stratergija sadržava 106 projekata koje nije predlagala samo gradska vlast već i javni i privatni  sektor. Među njima je 10 projekata  završeno, u tijeku su 32 projekta, a u pripremi 33. Ostali ili nisu započeti  ili gradska uprava nema informaciju od privatnih investitora.

Vrlo je važno i Stretegiju uskladiti sa smjernicama Europske unije jer   ona neće financirati niti jedna projekt koji tome ne odgovara. Strategija mora biti  krovni dokument iz kojeg proizlaze i na koji se naslanjaju projekti koji se iz Grada Šibenika pripremaju za apliciranje na EU fondove.
Ivana Rupić Bujas upozorila je sve koji računaju na novac iz tih fondova da imaju uvidu složenost postupka i da im prioriteti budu projekti koji će moći proći "lakši put" do konačnog odobravanja. Po novom svi projekti moraju biti i upisani u baze podataka svakog ministarstva od kojeg također trebaju dobiti "zeleno svijetlo".

U gradskoj upravi ističu da su u ovoj godini  četiri gradska projekta dobila novac iz EU fondova, za tri se čeka odgovor, dva su u pripremi, a do kraja ove godine pripremit će ih još 10 - tak.

Strategiju razvoja Grada Šibenika koja će biti revidirana prihvatilo je Gradsko vijeće prije nešto više od godinu dana. Ona je sklađena je sa Županijskom razvojnom strategijom Šibensko – kninske županije kako bi se postavljeni ciljevi provodili u skladu s razvojem cijele regije. Vizija Grada Šibenika 2030. godine je Centar zelenih industrija Jadrana te uključuje zelenu proizvodnju, zeleni turizam i revitalizaciju.

Strateški ciljevi takve vizije su: razvijeno gospodarstvo; razvijena obrazovna, znanstveno-istraživačka, komunalna, prometna i društvena infrastruktura; održivi turizam; očuvan okoliš, valorizirane i očuvane prirodne i kulturne vrednote.

Naredna revizija Strategije Grada Šibenika uključuje odabir članova radne skupine, ažuriranje projekata, delegiranje novih projekta i elaboraciju istih, usklađenost sa Strategijom i usvajanje na Gradskom vijeću. Očekivani rezultat takve revizije je ažurirani dokument, usklađen s novonastalim okolnostima i potrebama. U Strategiju će se delegirati novi razvojni projekti koji će usmjeriti proračun za 2014. godinu i planirane prijave za EU fondove.

Iz kategorije: Vijesti