Datum objave: 31. Listopad 2012

Hoće li primjer Amancija Ortege slijediti i naši bogataši?

Diana Ferić
Diana Ferić

Velika ekonomska kriza potaknula je trećeg najbogatijeg čovjeka svijeta, Španjolca Amancija Ortegu, da Caritasu u svojoj domovini donira 20 milijuna eura, s obzirom na zabrinjavajuće povećanje broja socijalnih slučajeva u Španjolskoj, prenosimo s tportala.

Iako široj javnosti najvjerojatnije nije poznat kao dvojica koja su po bogatstvu iznad njega (Meksikanac Carlos Slim i osnivač Microsofta Bill Gates), španjolski poduzetnik Amancio Ortega može biti zadovoljan sa četrdesetak milijardi eura imovine, koje može ponajprije zahvaliti svojem tekstilnom gigantu Inditex, u čijem je vlasništvu i kod nas popularna Zara. Ortega je odlučio pomoći u periodu velike ekonomske i socijalne krize u Španjolskoj, državi u kojoj je oko 50 posto mladih nezaposleno a mnogi gube domove zbog nemogućnosti plaćanja kredita, i to tako što je donirao 20 milijuna eura španjolskom Caritasu.

Caritas se javno zahvalio Amanciju Ortegi na donaciji, no mediji napominju da je ovaj bogataš po tome poprilična iznimka kada je riječ o španjolskim milijarderima, koji inače nemaju tradiciju doniranja značajnijih novčanih iznosa u dobrotvorne svrhe. Ortega je inače poznat po svojem izbjegavanju javnosti, te nikad nije dao intervju, a živi anonimno sa svojom drugom suprugom u stambenom kompleksu u La Coruñi, iako je najbogatiji čovjek u Europi, a treći u svijetu.

Tamošnji Caritas u međuvremenu pomaže čak 1,8 milijuna Španjolaca, ali i emigranata koji su najviše nastradali zbog krize, a u 2011. godini je za to imao budžet od 250 milijuna eura, od čega su oko dvije trećine došle zahvaljujući srednjim i malim donacijama običnih ljudi. Katolička crkva je budžetu Caritasa doprinosila s 5 milijuna eura, dok je državno financiranje drastično smanjeno zbog rezanja troškova i krize. Stoga će 20 milijuna eura koje je donirao Ortega dobro doći Caritasu, koji ih lijekove, školske knjige, prenoćišta i hranu za one najsiromašnije u Španjolskoj.

Iako široj javnosti najvjerojatnije nije poznat kao dvojica koja su po bogatstvu iznad njega (Meksikanac Carlos Slim i osnivač Microsofta Bill Gates), španjolski poduzetnik Amancio Ortega može biti zadovoljan sa četrdesetak milijardi eura imovine, koje može ponajprije zahvaliti svojem tekstilnom gigantu Inditex, u čijem je vlasništvu i kod nas popularna Zara. Ortega je odlučio pomoći u periodu velike ekonomske i socijalne krize u Španjolskoj, državi u kojoj je oko 50 posto mladih nezaposleno a mnogi gube domove zbog nemogućnosti plaćanja kredita, i to tako što je donirao 20 milijuna eura španjolskom Caritasu, piše tportal.

Iz kategorije: Vijesti