Datum objave: 10. Listopad 2012

Suđenje Slavici:Vatrogasce u 15 sekundi "spržilo" 1200 stupnjeva

Diana Ferić
Diana Ferić

Svjedočenjem Miodraga Drakulića te Marije Pandže na Županijskom sudu u Zadru danas je nastavljeno suđenje bivšem vatrogasnom zapovjedniku iz Šibenika Draženu Slavici. On je jedini optuženi za stradavanje 12 vatrogasaca na Kornatu, javlja HTV.

Vatrogasci su 10 ili 15 sekundi bili izloženi temperaturi od oko 1200 stupnjeva, kazao je Drakulić, voditelj tima vještaka koji su ispitivali okolnosti nastanka požara na Kornatu i stručnjak za kinetiku i širenje požara. Drakulić je u svom iskazu istaknuo  da je tijekom požara na Kornatu 90 posto plinova nošenih jugoistočnim vjetrom prešlo Veli Vrh pa otišlo u klanac gdje su se nalazili vatrogasci.



Biologinja, vještakinja Pandža kazala je kako je vegatacija na mjestu tragedije bila suha i bujna, visine od 20 do 30 centimetara. Istaknula je da na tome mjestu 20 godina nije bilo požara i da se suha goriva tvar skupljala. Na upite je li na mjestu tragedije bilo dovoljno gorive tvari za oslobađanje plinske smjese koja bi prouzročila eruptivni požar i stradavanje vatrogasaca, vještakinja je odgovorila da je to pitanje za druge vještake.

Na prošlom ročištu vještak za eksplozije i požare Slobodan Kocijan objasnio je da su vatrogasci na Kornatu stradali od nehomogene plinske smjese i eruptivnog požara. Siguran je da je ta rijetka pojava jedini uzrok tragedije. 


Iz kategorije: Vijesti