Datum objave: 10. Listopad 2012

Na Kornatima pronađene rijetke biljne i životinjske vrste

Diana Ferić
Diana Ferić

Najveća i najrjeđa vrsta šišmiša u Europi,Nyctalus lasiopterus, pronađena je na kornatskom otočju i to je prvi pronalazak ženke te vrste u Hrvatskoj nakon 83 godine. Otkrili su je članovi Udruge studenata biologije Bios koji su zahvaljujući suradnji s murterskom udrugom Argonauta istraživali biljne i životinjske vrste na kornatskom otočju.  Pronašli su, prvi put u Hrvatskoj i biljku Allium cupani.

Istraživanje koje je dalo podatke o vrstama i staništima na kornatskom otočju kao i procjenu stanja tzv. NATURA2000 staništa specifičnih za ovo područje proveli su 2009. godine. Šesnaest sekcija udruge BIUS specijaliziranih za pojedine skupine organizama uz podršku mentora tijekom dva terenska izlaska u svibnju i rujnu 2009. godine istražili su kopnene i morske vrste i njihova staništa u područje Nacionalnog parka Kornati i Žutske-Sitske otočne skupine. Istraživanjem je popisano 1123 svojti, a ovih danas u izdali Zbornik  tog istraživačkog projekta.

"Zbornik je rad više od stotinu biologa Udruge BIUS koji su uz suradnju s kolegama sustavno obrađivali područje kornatskog arhipelaga kako bi popisali kopnene i morske vrste i staništa.Ukupno je popisano više od 1000 različitih vrsta što ukazuje na iznimnu biološku vrijednost područja u kojem čovjek kao sastavni dio okoliša može uistinu uživati. Smatram da će sam  taj zbornik biti vrlo zanimljivo štivo svim ljudima koji prolaze Kornatima i pitaju se: Što bi još moglo biti tamo osim strmaca i suhozida?“, ističe Vladimir Vanja Čavrak, dipl.ing.biologije. Dr.sc. Martina Markov Podvinski, predsjednica Udruge Argonauta smatra da su provedene  aktivnosti dobar primjer kako  suradnja  različitih  organizacija  i  institucija  može značajno pridonijeti upotpunjavanju baze podataka o vrijednim vrstama i staništima potrebnim za učinkovito upravljanje zaštićenim područjima.

Iz kategorije: Vijesti