Datum objave: 09. Listopad 2012

Ugašeno dopisništvo Slobodne Dalmacije u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Gašenju dopisništva Slobodne Dalmacije u Šibeniku oštro se danas, priopćenjem za javnost, usprotivilo Hrvatsko novinarsko društvo.'Najprije su poslovne (ne)prilike i (ne)poslovne odluke nakladnika uzrokovale gašenja šibenskih dopisništava Jutarnjeg lista i Večernjeg lista, zatim je ugašen Vjesnik, a početkom listopada prestalo je postojati i dopisništvo Slobodne Dalmacije. Dvoje novinara odlazi u prijevremenu mirovinu i moći će nastaviti raditi s autorskim ugovorom, a dvoje kolega odlazi u tjednik Šibenski list, također u vlasništvu EPH-a, na 20 posto niže plaće", ističu u HND-u. Od nacionalnih dnevnih listova u Šibeniku svoje dopisnike (ali bez dopisništava) imaju još samo Novi list i 24sata. Tu je još dopisništvo HRT-a te novinar Nove TV. Dopisništvo "Slobodne Dalmacije" najstarije je dopisništvo nekog medija u Šibeniku i za Šibenčane je destljećima bila sinonim za novine kao takve.

"Stalno smanjivanje dopisništava katastrofalan je trend za naše novinarstvo jer je javnost uskraćena za autentične informacije, analize i komentare o događajima u značajnim regionalnim gradovima. Kad nema autentičnih novinarskih informacija, onda se i sve više prepisuje, a takvo copy-paste novinarstvo znači ujedno i zabijanje zadnjih čavala u njegov lijes", smatraju u Hrvatskom novinarskom društvu.

Pozvali su zato sve vlasnike i nakladnike medija da kad donose poslovne odluke ne gledaju na novinare isključivo kao neželjeni trošak poslovanja. S debelo podcijenjenim novinarskim radom, tvrde, nema slobodnog i nezavisnog novinarstva ni kvalitetnog novinskog proizvoda s kojim se na tržištu dugoročno može ostvarivati profit.


Iz kategorije: Vijesti