Datum objave: 09. Listopad 2012

Oproštaj od dugogodišnjeg drniškog gradonačelnika Ante Dželalije

Diana Ferić
Diana Ferić

Drniš se danas oprašta od svog dugogodišnjeg gradonačelnika Ante Đelalije koji je  preminuo u subotu, 6. listopada  u 68-oj godini života nakon kratke i teške bolesti. U DRnišu je proglašen dan žalosti, a jutros je  održana  komemorativna sjednicom Gradskog vijeća. Uz članove obitelji, suprugu i sinove, te braću nazočili su i šibensko kninski župan Goran Pauk, gradonačelnici Nediljko Dujić, Branka Juričev Martinčev i Josipa Rimac, načelnici Paul Cota, Branko Dželalija, Josip Sučić, drniški župnik fra Petar Klarić, visovački gvardijan fra Mate Gverić, drniški gospodarstvenici, direktori i ravnatelji javnih i gradskih ustanova, gradski vijećnici, djelatnici Gradske uprave, predstavnici brojnih udruga sa područja grada Drniša i mnogi drugi, javlja Radio Drniš.

Komemorativnu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Drniša mr.sc. Josip Begonja, koji je među ostalim kazao:
- "Vijest o smrti gradonačelnika Ante Dželalije, unatoč njegovom izraženom optimizmu koji ga nije napuštao u borbi s teškom bolesti, ipak nas je sve zatekla i potresla. Bolest je bila neumoljiva i uzela je Antu u trenutku završavanja jednih i otpočinjanja novih projekata u Gradu Drnišu.
Učinio je mnogo toga dobrog po čemu ćemo ga pamtiti i uvijek iznova rado ga se prisjećati, a najviše od svega pamtit ćemo ga po njegovoj čovječnosti, po njegovoj susretljivosti prema malom čovjeku, njegovoj vedrini, po njegovom optimizmu – životnom i političkom. Tijekom života Ante Dželalija obnašao je niz odgovornih dužnosti od saborskog zastupnika u županijskom domu kao HDZ-ov zastupnik, dužnosti ravnatelja OS Antun Mihanović-Petropoljski te gradonačelnika Grada Drniša od 2001. godine, uvijek radeći odgovorno i profesionalno.
Svoju političku karijeru započeo je još u vrijeme hrvatskog proljeća uvijek boreći se za dobrobit hrvatskog naroda. Povratak u politiku s početka 1990.-tih godina ovoga puta u ulozi člana, a potom i dugogodišnjeg predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Grada Drniša te člana predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Šibensko-kninske županije, definitivno je označio njegov povratak političkom životu kroz koji će u potpunosti do izražaja doći njegovo domoljublje, njegova ustrajnost, snažan osjećaj odgovornosti i privrženosti prema hrvatskoj državi i vrijednostima kršćanskog nauka. Osobito je bio ponosan što je kao gradonačelnik našeg Grada aktivno sudjelovao u projektima vezanim uz franjevački samostan Visovac te uz obnovu sakralnih objekata na cijelom području Grada Drniša, a poglavito uz obnovu naše rekao bih drniške katedrale, naše crkve Gospe od Ružarija.

Zbog svoje dosljednosti ponekad je Ante Dželalija ostavljao dojam tvrdoće i nepopustljivosti, ali kao i svi veliki ljudi, bio je uvijek otvoren slušati druga i drugačija mišljenja, i nerijetko je uvažavao sve ljude, bez obzira na razlike i različite političke opcije. Uvijek je isticao da trebamo njegovati različitosti i pluralizam mišljenja. Posebno nije trpio nepravdu prema malim ljudima, vodeći računa prvenstveno o interesima šireg kruga ljudi kojima bi to moglo koristiti ili pomoći u njihovom životu i radu. Zbog te njegove nesebičnosti i spremnosti da pomogne svakom čovjeku u nevolji žitelji našeg kraja voljeli su ga i cijenili. Njegove su mu vrline priskrbile veliki krug prijatelja.
Bolest i smrt su ga, nažalost, spriječili u tome da svoje ideje i planove kako na privatnom tako i profesionalnom planu ostvari do kraja.
Poštovani gradonačelniče, iako se knjiga Tvog života zatvorila, ideje kojima si ispunio njezine stranice, ostaju poticaj i nadahnuće - nama danas, a mlađima sutra, kazao je Josip Begonja.

U ime Sabora, govorila je saborska zastupnica gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev koja je istaknula:
- Danas posljednje zbog upućujemo čovjeku čiji je politički rad više puta prepoznat i odlikovan. Od prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, od crkvenih velikodojstvenika a dobitnik je i brojnih međunarodnih priznanja i zahvala a opet je uvijek skroman, jednostavan i srdačan. Usmjeren u jednoj želji - da svu svoju snagu iskoristi za dobrobit svog Drniša, ove Županije i Lijepe naše. Život je do posljednjeg daha ispunio radom. Nikada nije znao stati i odmoriti se pa čak i teškim danima borbe sa opakom bolesti. Do posljednjeg dana nije bio umoran davati se. Do kraja je ostao čovjek za narod i iz naroda. Draga obitelji, prijatelji dragi Drnišani, dijelimo bol sa vama te svima upućujemo najiskrenije izraze sućuti u ime hrvatskog sabora. A našem Anti koji je čitav svoj život utkao u izgradnju Domovine dugujemo veliku zahvalnosti. Hvala Ti Ante, neka ti je vječna slava i hvala, rekla je Juričev Martinčev.

 

Foto: Radio Drniš

Iz kategorije: Vijesti