Datum objave: 06. Kolovoz 2012

Troje najstarijih živućih jadrijaša na proslavi 90. rođendana tog kupališta

Diana Ferić
Diana Ferić

Troje najstarijih živućih jadrijaša, Danira Šupuk Vuletin (1919.), Ante Erak Tončina (1921.) i Krste Maćo Lambaša (1924.), sadnjom stabla masline obilježili su 90. obljetnicu otvorenja kupališta Jadrija kojeg su sredinom početkom 20. stoljeća utemeljila dvojica zaljubljenik u Šibenik – Šime Grubišić Rovilo i Ante Frua. Mladu maslinu posadili su upravo pokraj spomen ploče posvećene Šimi Grubišiću Rovilu.

Stanovnike Jadrije, vikendaše, korisnike povijesnih izvornih kupališnih kabina posebno je oduševio dolazak gospođe Danire Šupuk Vuletin koju su roditelji kao trogodišnju djevojčicu prvi puta doveli na Jadriju upravo 1922. godine i nastarija je živuća jadrijašica. Organizatori današnjeg dogđanja uvažili su primjedbu portala Šibenik News pa su i nju uključili u skormnu proslavu 90. rođendana Jadrije.  Danira Vuletin Šupuk je potomak  dijela razgranate šibenske obitelji Šupuk u kojem je najpoznatiji slavni Ante vitez Šupuk gradonačelnik Šibenika i graditelj prvog elektro energetskog sustava proizvodnje i distribucije izmjenične struje u svijetu. Njeni roditelji financijski su podupirali osnivače Jadrije Grubišića i Fruu, a među prvima su bili i vlasnici privatnih kabina na tada modernom, mondenom i perspektivnom kupalištu koje je konkuriralo Opatiji, Crkvenici i Splitu. Ona  je najstarija izvorna, moglo bi se reći, korijenska jadrijašica što su posjetitelji svečanosti povodom 90. obljetnice otvorenja Jadrije pozdravili aplauzom i dirljivim riječima podrške toj vremešnoj gospođi.
Uz Daniru Šupuk Vuletin stablo masline su sadila i dvojica možda najpopularnijih Jadrijaša iz starijeg naraštaja Šibenčana – Ante Erak Tončina, predratni uspješni šibenski nogometaš i legendarni Krste Lambaša Maćo, poznati antifašista i dugogodišnji načelnik Sekretarijata unutrašnjih poslova u Šibeniku, od 1953. do 1980. godine. Svaki od njih ima više od pola stoljeća staža odmora, relaksacije i uživanja na Jadriji.
Svečanosti sadnje stabla masline u povodu 90. obljetnice otvorenja kupališta Jarija, koju su organizirali Sportsko društvo „Jadrija“ i  čelni ljudi gradske četvrti Jadrija  bili su nazočni zamjenici gradonačelnika Šibenika Franko Vidović i Petar Baranović.
 

Iz kategorije: Vijesti