Datum objave: 27. Srpanj 2012

Mlada šibenska Zagrepčanka obiteljski stan uredila kao galeriju

Diana Ferić
Diana Ferić

Novootvorena galerija Ana u Šibeniku, koja se nalazi u starom dijelu grada, iznad restorana Pelegrini, nije posebna samo po tome što u njoj možete naći unikatne, umjetničke predmete mladih slikara i dizajnera nego i zbog toga što je njezina vlasnica Ana Bujas, Zagrepčanka porijeklom iz Šibenika, na taj način javnosti otvorila svoj stan, dio kuće svoje bake i djeda u kojem i stanuje. Ta intimna, kućna atmosfera privlači i turiste i domaće ljude tim više što je riječ o do sada zapuštenoj i mrtvoj šibenskoj ulici koju je taj skromni, ali dojmljivi sadržaj oživio.

Ana Bujas, po ocu Šibenčanka, diplomirana je ekonomistica. Radila je tri godine u jednoj zagrebačkoj banci, a onda je  shvatila da takav kancelarijski posao  nije za nju i upustila se u poduzetničke vode. To ju je dovelo i u Šibenik. "Za mene je Šibenik najljepši grad na svijetu i željela sam tu svoju ljubav prema rodnom gradu svog oca i konkretizirati. Otvorila sam malo drukčiju suvenirnicu u kojoj nema uvezenih predmeta iz Kine. Prodajem samo unikatne radove naših, uglavnom mladih dizajnera i umjetnika. Tu su radovi četriju akademskih slikarica Nikoline Ivezić, Ane Kolega, Tatjane Politeo i Pauline Jazlić, potom odjeća i otkačene skulpture poznate modne kreatorice Ivane Popović, torbe mladog dizajnera Slavena Milića, nakit izrađen od dagnji koji izrađuje  mlada Šibenčanka Ane Bradavica te kozmetika šibenskog obrta Sapunoteka. To je jedna, rekla bih drukčija, ne previše komercijalna priča Znam da bih puno više zaradila prodajući uvezene suvenire no ja volim umjetnost i ljepotu. Željela sam nešto lijepo napraviti u mom Šibeniku.", kazala nam je Ana.

Galeriju je opremila starim namještajem  u kojem se svatko prepoznaje i zbog kojega se u toj galeriji  osjeća kao doma, a njezinu ideju prepoznali su, kako kaže, i turisti, koji  se rado u njoj zaustavljaju. Mnogi se iznenade kada iza širom otvorenog i ukrašenog prozora te kamene kuće u pustoj ulici ugledaju mnoštvo izloženih vizualno atraktivnih predmeta i suvenira, a zapravo očekuju da će zavitiri i nečiji privatni  stan.
Ana za sada nema planova. Želja joj je ostati u Šibeniku što dulje bude mogla iako je svjesna da nakon sezone njezina galerija baš i neće imati puno posjetitelja.

Iz kategorije: Vijesti