Datum objave: 20. Srpanj 2012

Proslavljen do sada nepoznati jubilej šibenske košarke

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući inicijativi časopisa ŠIBENIK tim i Škole košarke "Dražen Petrović" danas je u Šibeniku obilježen do sada nepoznati datum iz povijesti šibenske košarke - 65. godišnjica prve javne košarkaške utakmice odigrane u Šibeniku, a uz to je proslavljen i 15. rođendan Škole košarke "Dražen Petrović".

Tim povodom u sportskoj dvorani osnovne škole Tina Ujevića, iz koje je krenula ta škola košarke organiziran je susret najstarijih živućih šibenskih košarkaša koji su odigrali prvu košarkašku utakmicu 1947. godine na Šubićevcu i najmlađih članova Škole košarke "Dražen Petrović". Od veterana na proslavi su bili Milivoj Mita  Boranić, Davor Ilijaš, Tomislav Zorić, Boris Baica, Marinko Konjevoda i Lovor  Lepeš. Umjesto puhanja svjećica na rođendanskoj torti za 65. godina prve košarkaške utakmice oni su zajedno s malim košarkašima ubacivali loptu u koš, a mladi naraštaj im je darovao za njih posebno izrađene majice s amblemom Škole košarke i  brojem 15. 
Nazočne su bile i nekadašnje košarakašice KK "Revija" koje su 1978. godine uvele šibensku košarku u prvu ligu saveznu i njihov trener Miljenko Mrša te mlađi i stariji šibenski košarkaši i treneri i ostali sportski djelatnici, ali i kćeri bračnog para Res Koritić koji je, prema informacijama koje je prikupio časopis ŠIBENIK tim, donio u Šibenik prve košarkaške lopte, naučio igrati košarku prve grupe šibenskih djevojaka i mladića i konačno organizirao prvu javnu košarkašku utakmicu 1947. godine. Profesori tjelesnog odgoja Milica i Zlatko Res Koritić došli su u šibensku gimnaziju 1946. godine izravno sa studija u Zagrebu. U Šibeniku su boravili samo dvije godine ali su ostavili neizbrisiv trag u povijesti cjelokupnog šibenskog sporta, a posebno košarke. Budući da je profesor Zlatko umro 1990. godine, a profesorica Milica nije u stanju putovati, u Šibenik su na obilježavanje 65. obljetnice prve košarkaške utakmice u povijesti Šibenika, došle njihove kćerke Mirjana Res Koritić i Jasna Starčević. Njih je  s predstavnicima najstarije generacije šibenskih košarkaša u Spomen sobi Dražena Petrovića primio šibenski gradonačelnik dr Ante Županović, a nazočna je bila i Biserka Peteorivić majka najpoznatijeg i najboljeg ne samo šibenskog nego i hrvatskog košarkaša. Nakon tog prijema svi oni i  polaznici Škole košarke Dražen Petrović, njihovi treneri i članovi uprave fotografirali su se pokraj spomen koša Dražena Petrovića i njegovog spomenika na Baldekinu.

Program obilježavanja početaka košarke u Šibeniku završen je okruglim stolom o temi "Zašto i Šibenik ne bi imao kuću svoje sportske slave" na kojem su sudjelovali šibensko - kninski župan Goran Pauk, šibenski gradonačelnik dr Ante Županović, Biserka Petrović, Ivo Mikuličin,  Marijana Kalauz, kustosica  u Muzeju Grada Šibenika Marijana Kalauz i  Mladen Cukrov, voditelj Kuće slave splitskog sporta koji se bavi i izučavanjem povijesti šibenskog sporta. Nazočni su bili predstavnici javnog i sportskog života Grada Šibenika, a zaključeno je kako je krajnje vrijeme da se realizira ideja o osnivanju kuće slave šibenskog sporta ješ Šibenik i šibenski sport to pos vemu zaslužuju, a nositelj tog projekta bit će Savez sportova Grada Šibenika.


Iz kategorije: Vijesti