Datum objave: 06. Srpanj 2012

Upisi u srednje škole: Ostalo 129 slobodnih mjesta

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog pojačanog interesa učenika  za upis u sva usmjerenja Medicinske i kemijske škole u Šibeniku, posebno medicinske sestre, toj je školi odbreno povećanje ukupne kvote tako da će odjeljenja umjesto  28 imati 32 učenika. No ta je izmjena izazvala  nezadovoljstvo onih  učenika i njihovih roditelja koji su, računajući na prvotne upisne kvote i vidjevši da je interes za upis velik i onih učenika svelikim brojem  bodova povukli dokumentaciju za upis i prijavilis enegdje drugjde igrajući na sigurno. Sada se dogodilo da su  prošli učenici koji imaju i manje bodova od njih. Tu se, ističe Diana Ercegović, pročelnica  Upravnog odjela za prosvjetu Šibensko - kninske županije ništa ne može učiniti jer je to sve rizik. "Nitko nije mogao sa sigurnošću znati da će biti povećan broj upisani u ta usmjerenja i savjetovati onima koji su strahovali da neće uspjeti preći prag da ostave ipak  upisnu dokumentaciju. Kada se taj broj povećan prag je spušten i ušli su oni učenici koji su predali dokumnetaciju, bez obzira na to što možda imaju manji broj bodova od onih koji su kalkulirali pa su se povukli i tu se ne može ništa promijeniti.", objašnjava ona. U tu se školu prijavilo oko 220 učenika,a upisanlo ih se 128. 

Dvostruko veći interes od predviđenog broja za upis  bio je  i za kuhare kojih je upisano 25, a prijavilo ih se više od 40.  Turističko - ugositeljska škola tražila otvaranje još jednog  odjeljenja budući da je riječ o zanimanju koje  je traženo  na tržištu, ali županijska vlast nije dala suglasnost za to. " Razmotrili smo kompletnu  situaciju s upisima i ocjenili da ne možemo poštivati isključivo želje učenike jer  onda plan upisa ne bi bio ni potreban. Mislimo da učenike treba usmjeravati i na ona zanimanja koja su se pokazala neatraktivnima, a za njima postoji  potražnja na tržištu kao što su različita usmjerenja u Strukovnoj i Industrijskoj školi.", ističe Diana Ercegović. No s druge strane postoji i oni koji smatraju da nema smisla učenike koji se hoće školovati za zvanje koje je traženu gurati i ona usmjerenja koja ne žele.
Inače, u 11 srednjih škola u Šibensko - kninskoj županiji upisano je u prvom krugu 1249 učenika, a ostalo je još 129 slobodnih mjesta, od toga 62 u šibenskim srednjih školama i to najviše i Industrijsko - obrtničkoj, 38, u Strukovnoj školi, 11 te te u Promtenoj školi u usmjernju za vozače, 6, što su sve trogodišnji programi.  Prvi put do sada nije popunjeno neko usmjerenje u Ekonomskoj školi, Riječ je o četverogodišnjem programu za komercijaliste  u kojem je ostalo  7 slobodnih mjesta. S obzirom na do sada loš interes učenika za Strukovnu školu u Županiji ocjenjuju da je to što je ove godine ostalo 11 slobodnih mjesta zadovoljavajuće i vjeruju da će se u drugom krugu i to popuniti. Inače, za razliku od dosadašnjih godina ove godine je bio veliki inters učenika za upis u usmjerenje brodostrojar jer je očito riječ o zanimanju s kojim se daans moće naći posao. 

Iz kategorije: Vijesti