Datum objave: 27. Lipanj 2012

Pressica ŠGF-a:Dosta je toga da se Šibeniku stalno nešto oduzima

Diana Ferić
Diana Ferić

"Pripajanjem šibenske Carinarnice Splitu od 1. srpnja ove godine država neće postići nikakvu uštedu pa je jedino logično objašnjenje da ministarstvo želi osloboditi atraktivnu zgradu u kojoj  se nalazi sadašnja šibenska carinarnica i prodati je.", ustvrdio je na Perica Ninić, predsjednik sindikalne podružnice te carinarnice današnjoj konferenciji na novinare Šibenskog građanskog foruma . Osim njega i predstavnika ŠGF -a na Konferenciji je govorio i Vinko Šupe predsjednik šibenske podružnice Sindikata lokalnih i državnih službenika, a sazvana je kako bi se ponovno upozorilo na to da Šibenik i dalje gubi važne institucije bez kojih je nemoguć razvoj grada.

U Carinarnici ostaju svi radnici pa  racionalizacije nema

Prema Ninićevim riječima u  Šibeniku će i nakon pripajanja splitskoj carinskoj upravi ostati raditi svih 60 radnika pa tu nema nikakve uštede. Troškovi bi se samo mogli povećati zbog toga što će voditelji poslova iz Šibenika često putovati u Split. Međutim, kako će carinska ispostava biti formirana u TLM - u i u nju preseljena većina carinika i drugih službenika u zgradi u Šibeniku ostati će samo njih 10. "Logično je zaključiti da  će se u tom slučaju ta zgrada pokazati kao prevelika za njih i da će ju prodati i na taj način doći do novca u proračunu. Zanimljivo je da se slična priča događa i u Dubrovniku u kojem također postoje  takve sumnje.", zaključio je Ninić. Primijetio je kako se Šibeniku još od, kako je kazao, vremena Vasila Tupurkovskog koji  je KK Šibenki oduzeo titulu prvaka, već desetljećima nešto oduzima. Istaknuo je kako je narazumljiv zid na koji su naišli svi prosvjedi zbog ukidanja šibenske carinarnice i to  ne  samo njezinih djelatnika i sindikata nego i šibenskih gospodarstvenika i Gradskog vijeća. Za njega je simptomatično i to što je ravnatelj carinske uprave Zlatko Grabar obišao sve ispostave u Hrvatskoj, a nije došao samo u Šibenik.  

Konkretan povod za sazivanje današnje pressice  su i najave da će se u Šibeniku zatvoriti i postojeća služba Trgovačkog suda koji je 2010. godine izgubio samostalnost i pripojen je Zadru: "U tom slučaju sudci će putovati na posao u Zadar,a  šibenski poduzetnici i gospodarstvenici će također zbog bilo čega što je vezano za Trgovački sud morati odlaziti u Zadar. To je nedopustivo jer  na šibenskom području je oko 5 000 gospodarskih subjekata i oni će biti strašno zakinuti. Grad Šibenik je podnio veliki teret u obrani Hrvatske,a sada je očito taj koji mora podniejti i najveći teret u racionalizaciji državne uprave jer ostaje bez svih važnih institucija.  Isti aršini ne vrijede za sve jer neki gradovi dobivaju vojarne u vlasništvo,a šibenske vojarne se prodaju ili pak negdje država sanira opasni otpad, a Šibenik se za to mora zadužiti i slično.", istaknuo je Emil Guberina vijećnik u Gradskom vijeću s liste ŠGF -a.

Otvoreno pismo Zoranu Milanoviću

Predsjednik ŠGF - a Vlado Kužina pročitao je otvoreno pismo koje je ta udruga uputila danas premijeru RH Zoranu Milanoviću. U njemu podsjećaju da su odluke  ukidanju šibenske carinarnice i zatvaranju Trgovačkog suda protivne nedavno donesenom Zaključku Gradskog vijeća o promicanju interesa   Grada Šibenika: "Svjesni smo da je ovo logičan slijed gospodarske propasti Šibenika zbog loših političkih odluka i hrvatskih vlada i lokalnih vlasti u posljednih 20 godina. No također smo svjesni i potencijala Šibenika koji se ne može realizirati dok se ne uklone zapreke upravljanja pomorskim dobrom, povratka vojarni, skidanja hipoteka sa zemljišta TEF -a i njegove sanacije te dok se ne izgradi brza cesta Šibenik - Drniš- Knin. Sve je to u rukama Vlade.", kaže u tom pismu ŠGF uz zamolbu premijeru da ih primi na razgovor.  ŠGF - ovci danas nisu nikog prozivali zbog problema na koje su upozorili, naglasivši da je riječ o ponašanju koje je prisutno 20 godina. Od gradonačelnika Grada Šibenika dr Ante Županovića kao i od saborskih zastupnika  očekuju da na narednoj sjednici Gradskog vijeća izvijeste što su poduzeli u vezi sa Zaključkom o promicanju interesa Šibenika iz travnja ove godine ali i da zauzmu čvrst stav prema sadašnjoj vladi kakvu su imali i prema bivšoj HDZ- ovoj. 

Iz kategorije: Vijesti