Datum objave: 05. Lipanj 2012

Uspješna "šibenska dica" dobivaju i Oskar znanja

Diana Ferić
Diana Ferić

Najbolji astronomi među srednjoškolcima u Hrvatskoj, Nikolina Vučenović, učenica 1. razreda i Bruno Gavranović, učenik 3. razreda Matematičke gimnazije u Šibeniku su među osmero učenika iz Šibensko - kninske županije koji će dobiti Oskar znanja na svečanosti što će biti održana u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici  u Zagrebu sredinom ovog mjeseca.  Bruno je k tome izborio i plasman  u hrvatskoj ekipi koja će sudjelovati svjetskoj  Astronomskoj olimpijadi ovog ljeta u Brazilu, ako se  pronađe novac za put na to prestižno natjecanje. Nema sumnje da bi i Nikolina  ušla u tu ekipu  da je nešto starija jer ispit nije bio prilagođen njezinoj dobi.  Ivan Pletikosa i Domagoj Babić, sada maturanti šibenske gimnazije  koji su bili prvi na državnom natjecanju iz fizike također dobivaju Oskar znanja, a Domagoj Babić je već postao  poznat i zbog toga što se uspio upisati na prestižni  univerzitet  Princeton u SAD - u.

   "Šibenska dica"  očito  postižu vrhunske rezultate što samo potvrđuje da se i u manjim gradovima, uz sposobnost, volju i dobrog mentora mogu  dostići  vrhunski rezultati.  Valja spomenuti i da je  učenica Opće gimnazije Ana Škaro ove godine na državnom natjecanju srednjoškolaca  isto tako postigla   odličan rezultata osvojivši drugo mjesto na natjecanju iz astronomije i da dalje ne nabrajamo... Mentor  astronoma profesor  Josip Paić ističe kako je uglavnom sve to njihova zasluga, a da ih je on samo poticao i usmjeravao: " To su nadareni učenici koji su zainteresirani za fiziku i astronomiju i uživaju u istraživanjima koje su proveli. Trebali su proći i pisani test znanja i prezentirati svoj rad i to su napravili izvrsno. Oni su sami radili  ispitivanja i proučavanja, a ja sam bio tu samo da im  ukažem na ono što treba korigirati.", objašnjava profesor Paić koji je u svom dugom profesorskom stažu ima preko 100 učenika na državnim natjecanjima.  Nikolina  se  već u 6. razredu osnovne škole uključila u rad Astronomskog društva  i odavno  već sudjeluje na natjecanjima.  Godinama već  sudjeluje i na  Ljetnom znanstvenom kampu u Višnjanu  koji joj je također pridonio njezinom uspjehu, a taj je kamp polazio i Bruno koji  je upravo   praktični rad na ovogodišnjem državnom natjecanju pod nazivom "Optimalno kretanje teleskopa", napravio zahvaljujući prošlogodišnjem radu u tom kampu.

Jednako ponosan na svoje učenike Domagoja Babića i Ivana Pletikosu koji su bili prvi u fiziciji među srednjoškolcima u Hrvatskoj je i njihov mentor, gimnazijski profesor mr.sc. Jakov  Labor. Oni su osvojili prvom mjestu upravo u eksperimentalnom radu pod nazivom  "Ovisnost brzine zvuka u zraku o temperaturi", a kako objašnjava prof. Labor to je bio prvi put da je tema rada bilo nešto što do sada nije niti opisano u literaturi. " Riječ je o njihovom projektu, od ideje do realizacije, na kojem su radili tokom cijele školske godine. Bilo je prijavljeno 50 radova, a šest ih je ušlo u uži izbor i u toj oštroj konkurenciji Domagoj i Ivan su bili najbolji. Oni nisu imali zadaću samo napraviti i opisati eksperiment  nego su ga  pred komisijom prezentirati i braniti  k tomu položiti test iz teorije, cjelokupno gradivo. da nisu maturanti nego barem godinu mlađi  zbog toga uspjeha bi sudjelovali i na Eurospkom natjecanju iz fizike", ističe prof. Labor.

Mladi Šibenčani su jednako kao i u prirodnim uspješni u i društvenim znanostima. tako će Oskar znanja još dobiti Martina Đipalo Ban iz 2. razreda Medicinske i kemijske škole koja bila među najuspješnijima na državnom natjecanju iz klasičnog latinskog jezika pod mentorstvom profesorice Deane Karađole Radovčić.  Među njima su i Mario Tanfara koji je  osvojio je prvo mjesto iz geografije, a mentor mu je bio Emil Matuša; Marko Jović  koji je  bio među najuspješnijima u  kategoriji Likovne umjetnosti natjecanje/izložba učenika osnovnih i srednjih škola u području vizualnih umjetnosti i dizajna u pisanju eseja 1. do 4. razreda, a mentorica mu je  bila profesorica Ruža Sekso te  učenik sedmog razreda  OŠ Petra Krešimira IV Antonio Vukičević  koji je, pod mentorstvom nastavnika Jakova Pulića, na državnom natjecanju bio jedna  od najboljih mladih tehničara u strojarskim konstrukcijama. 

Iz kategorije: Vijesti