Datum objave: 12. Svibanj 2012

Izaslanstvo Šibensko - kninske županije položilo vijenac na Bleiburškom polju

Diana Ferić
Diana Ferić

Današnja komemoracija na Bleiburgu, kako javljaju nacionalni mediji,  bila je u znaku obrušavanja na hrvatsku vladu zbog odluke da Sabor više ne bude pokrovitelj tog događaja, što je u svojoj propovijedi apostrofirao  i šibenski biskup Ante Ivas koji je na Bleiburgu predvodio misno slavlje.  Tamo je otišlo i pet autobusa žitelja Šibensko - kninske županije - iz Šibenika, Vodica, Primoštena i Murtera, a među njima su i i šibensko - kninski župan Goran Pauk.  Željko Dulibić,  Novica Ljubičić,  pročelnik Ureda župana i  županijski vijećnik iz Murtera Ivo Marušić,. Na svetoj misi pjevao je  murterski crkveni zbor sv. Mihovil. Nakon mise  šibensko - kninski župan župan Pauk je u ime šibenske delegacije i Županije položio vijenac kod spomen obilježja na bleiburškom polju, kako je objavljeno. U svojoj propovijedi biskup Ivas  je također prosvao hrvatsku državnu vlast: "Ovdje smo danas i zbog nesretne i zabrinjavajuće odluke Hrvatskog sabora da više ne bude pokrovitelj ovoga spomena. Mi smo danas ovdje na mjestu koje je postalo simbol nemilosrdnog zločina nad mnoštvom nevinih ljudi, naše braće i sestara, koji su i prije i nakon Bleiburga ginuli od "osloboditelja", gonjeni kroz pakao mržnje razapinjani na "križnim putovima"; stojimo ovdje s dubokim poštovanjem prignuti nad svim križevima, jamama i rakama, da se spomenemo njihovih neznanih imena i sudbina, istaknuo je u propovijedi na Bleiburgu biskup  Ivas 

Povodom 67. obljetnice stradanja i hrvatskog križnog puta na komemoraciji na Bleiburškom polju okupilo se između sedam i devet tisuća ljudi, a po prvi puta Sabor nije bio pokrovitelj događanja.

U vezi s današnjom komemoracijom na Bleiburgu  priopćenjem se oglasio bivši predsjednik RH Stjepan Mesić koji ju je nazvao  izravnim  udarom na povijesnu istinu, uvreda zdravome razumu, ali i otvoreni i krajnje grubi izazov legalnoj vlasti Republike Hrvatske.
"Vrijeđanje Hrvatskoga sabora, etiketiranje hrvatske Vlade kao "komunističke nemani", otvoreno pozivanje na dokidanje sekularnoga karaktera naše države Na Bleiburškom polju nisu se okupili "izabrani", kao što je rekao jedan od govornika, nego izopćeni, uključujući i predstavnike lokalnih vlasti i nekih političkih stranaka zastupljenih u Saboru, svi oni koji su sami sebe izopćili od činjenica, od stvarnosti u kojoj živimo, ali i od evropske budućnosti kojoj za Republiku Hrvatsku alternative nema.", ističe Mesić.

Foto: Večernji list  

Iz kategorije: Vijesti