Datum objave: 04. Svibanj 2012

Obljetnica podizanja hrvatske zastave u Remontnom brodogradilištu

Diana Ferić
Diana Ferić

Djelatnici NCP grupe i Remontnog brodogradilišta Šibenik obilježili su danas 21. obljetnicu podizanja hrvatske zastave na tadašnji Vojno mornarički remontni zavod bivše Jugoslavenske armije, a iskazana je i solidarnost s radnicima Jadrankamena na koje je jučer nasrnula policija.

Pljesak potpore radnicima Jadrankamena 

Podizanje hrvatske zastave bio je spontani čin revolta, pobune i prosvjeda radnika brodogradilišta zbog agresije jugoarmije na Hrvatsku i ubojstva 12 hrvatskih policajaca dva dana ranije u Borovu Selu.Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a obraćajući se djelatnicima Remontnog brodogradilišta naglasio je da se ova proslava događa u tmurnom ozračju onoga što se dogodilo u Pučišću na Otoku Braču gdje je policija nasrnula na radnike."Prije 21 godinu na nas je nasrnuo moćni, do zuba naoružani neprijatelj, a sada nam se kao neprijatelj ukazao kriminal koji prijeti i razara Hrvatsku. Taj kriminal je upotrijebio policiju da se obračuna s radnicima Jadrankamena koji godinama uzaludno upozoravaju na prijetnje tog istog kriminala. Pozivam vas da aplauzom izrazite solidarnost radnicima Jadrankamena i date im podršku u njihovoj borbi protiv kriminala i to baš ovdje u NCP-u, tom rijetkom pozitivnom primjeru u moru problema." Uzvanici na svečanosti  podržali su pljeskom njegove riječi, a on je nastavio i kazao:"Žalosno je što hrvatska država prepoznaje i ne podržava ovakve  projekte i ovako dobar i uspješan rad.Taj hrabri čin djelatnika RB Šibenik koje je u svibnju 1991. bilo pod potpunom oružanom kontrolom jugoslavenske vojske i njenih obavještajnih službi bio je najava početka Domovinskog rata i borbe hrvatskog naroda za neovisnost."

Goran Prgin, predsjednik uprave NCP grupe i predsjednik Uprave RB Šibenik izrazio je žaljene što se u Hrvatskoj ovakvi važni događaji na koje smo ponosni ne obilježavaju svečanije i masovnijim isticanjem zastava na javnim i privatnim objektima kao što to čine Amerikanci, Francuzi, Nijemci ili Britanci, a zatim se osvrnuo na poslovanje NCP Grupe i RB Šibenik u uvjetima krize i recesije.
"Jako je teško. Stišće nas kriza. Srećom nismo vjerovali onima koji su prognozirali da će to biti kratka kriza pa smo se na vrijeme pripremili. Kriza potresa cijeli svijet. Mi smo pali za 30 do 40 posto, međutim velika brodogradilišta u susjednim zemljama danas rade s jedva 30 posto kapaciteta. Brodogradilišta koja su nekada gradila superluksuzne brodove sada se prihvaćaju i najmanjih poslova održavanja brodova čime se prije nisu bavila. Tako smo dobili ogromnu konkurenciju koje ranije nije bilo. Okrenuli smo se svjetskom tržištu ali vremena su zaista teška i nećemo izdržati bez pomoći države. Ne očekujemo i ne tražimo od države novac, država nam treba tako što će nam pomoći da reprogramiramo kreditna zaduženja i otvorimo financijske linije za pokretanje proizvodnje. Ako država ne podrži dobre programe još ćemo više potonuti. Problemi su veliki, kriza je teška. Ima puno bitaka koje moramo izboriti čak i protiv bjelosvjetskih kriminalaca koji nam ne žele platiti poslove koje smo uredno i na vrijeme obavili. Ne kanimo se predati, kao što se djelatnici ovog poduzeća nisu kanili predati ni 1991. godine. Borimo se, idemo dalje. Ostvarujemo, doduše sa zakašnjenjem zbog krize, i projekte koje smo najavili. Završena je gradnja marine za prihvat megajahti, a sada se u suradnji s pouzdanim partnerom kreće i u izgradnju hotela na Mandalini. Sve što je obećano to će biti i napravljeno.", istaknuo je Prgin. 

Obljetnica i u znaku novih investicija

Napore NCP grupe i RB Šibenik, te posebno projekte izgradnje marine za megajahte te hotela na poluotoku Mandalini s dozom ohrabrujućeg optimizma pozdravio je gradonačelnik Šibenika Ante Županović. "Ponosan sam na naše brodogradilište i mjesto koje ono danas zauzima. Zahvaljujući i ovom poduzeću Šibenik je i sada u ovim kriznim vremenima veliko gradilište. Marina je dovršena, do kraja godine počet će gradnja hotela, Šibeniku se otvaraju nove perspektive, a Mandalina će dobiti izgled i sadržaje koje je trebala imati još prije 50 – 60 godina. Nadam se da će prve jahte u našu novu marinu početi stizati već do početka ovogodišnje turističke sezone. To bi bilo i najveće priznanje djelatnicima ovog poduzeća koji su prije 21 godinu baš na ovom mjestu udarili temelje slobodne i suverene hrvatske države. Drago mi je što ovo brodogradilište traje i siguran sam da će izdržati krizu.", kazao je dr Županović. 
Šibensko – kninski župan Goran Pauk naglasio je da su radnici Remontnog brodogradilišta prvi rekli NE neprijatelju i NE onome što se dva dana ranije dogodilo u Borovu Selu: "Tada nam je prijetio neprijatelj kojega smo jasno prepoznali i spremno mu se suprotstavili, - kazao je Pauk, -a primjer koji su nam Remontaši dali 1991. godine, njihova hrabrost pred kojom skidamo kapu, potrebni su nam i sada kada se Šibenik i Hrvatska suočavaju s nekim novim neprijateljima. Uostalom kako se treba nositi s krizom oni su nam već pokazali. Od firme predviđene za stečaj stvorili su uspješnu tvrtku koja se ravnopravno nosi sa svjetskom konkurencijom. Opstaju i sada u uvjetima krize i recesije. Siguran sam da će izdržati. Siguran sam da ćete i sada pobijediti. Uostalom svjedoci smo da se upravo tu rađaju dva nova velika projekta koji će donijeti nešto dobro i Šibeniku i Šibensko – kninskoj županiji.", podsjetio je župan 

Rad i radnike NCP grupe i RB Šibenik blagoslovio je mandalinski župnik, a svečanost su uveličali članovi Šibenske gradske straže.  
 

Iz kategorije: Vijesti