Datum objave: 30. Travanj 2012

Prva zbirka poezije Šibenčanina Tonija Matošina

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanin Toni Matošin, po zvanju ekonomist,  nakon knjige proze javnosti se predstavio i svojim lirskim prvijencem zbirkom pjesama "Kao prsti pred zimu". Zbirka je sastavljena od pjesama pisanih u rasponu od 2005. do 2011-te su svojevrstan produžetak  Matošinova romana "Tuga nije izraz lica", koji je dovršio u proljeće 2005, a objavljen je 2009. godine.  U svojim pjesmama  koncentriran je na čežnju kao kičmu čovjekova duha, na njezino odgonetanje i neuhvatljivu logiku. Kao takve najavljuju novo prozno djelo, roman koji bi lirsko tretiranje čežnje trebao ponijeti dalje, a koji svoj budući naziv dijeli s poglavljem ove zbirke ("Sara").Pjesme je, kaže, pisao redovito u pauzama bavljenja proznim formama, da bi vremenom izborile svoje mjesto posve ravnopravno sestrinskim proznim pokušajima. "Sve ono u čemu proza, od koje je, uslijed samokritične redakture preživio samo jedan roman, nije uspjela, poezija je preuzela kao svoju zadaću.",ističe Matošin.

Toni Matošin je rođen 30. siječnja 1977. u Šibeniku. U Dubrovniku je živio od 1995. do 2000, gdje je diplomirao turističku ekonomiju na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu, nakon čega se vratio u rodni Šibenik.Usporedo s tim i takvim obrazovanjem te zvanjem koje je stekao, bavi se pisanjem poezije i proze. Zaposlen je u turizmu od 2001. te od tada radi u Primoštenu.

Iako pisanje postaje sastavni dio života još za srednje škole, kad objavljuje kratku prozu i eseje o znanstvenoj fantastici u fanzinu Via Galactica, intenzivira se tek 2004, kada počinje s radom na romanu kojeg će dovršiti u proljeće 2005. pod nazivom "Tuga nije izraz lica". Istodobno, poezija takoner postaje slatka preokupacija, pa pjesnički opus danas broji preko 200 pjesama što su zadovoljile osobne kriterije.

Iz kategorije: Vijesti