Datum objave: 08. Travanj 2012

USKRSNA MISA U KATEDRALI: Uskrs ne prestaje zbunjivati svijet!

Diana Ferić
Diana Ferić

"Svjedoci smo da uskrsni događaj, kako onoga jutra, tako i danas, ne prestaje zbunjivati i uzbuđivati ljude i svijet. I prijatelje i protivnike. I vlasti i suce i sile, mudrace i farizeje.., vjernike i nevjernike (ateiste i agnostike). Jedni su prestrašeni i zbunjeni, ali u uskrsnuću Isusovu naziru i nadaju se sigurnoj pobjedi uskrsne novosti: „Uskrsnu kako je rekao!" Drugi su prestrašeni i zbunjeni pred tom novošću. Plaćaju silan novac, podmićuju slabe i lakome, da šire lažne vijesti o Kristu i njegovoj Crkvi, pokreću svekoliku propagandu i agresivnu silinu medija da se to s Isusom proglasi iluzijom i prevarom… I da za sve to optuže njegove učenike, apostole i vjernike., kazao je šibenski biskup Ante Ivas danas  na svečanoj uskrsnoj liturgiji u katedrali Svetog Jakova.

"Crkva Kristova danas, više od 2000 godina poslije, pita samu sebe: Znademo li mi, današnji kršćani, što se događalo s Isusom? Znademo li mi danas, ili sjećamo li se još mi danas, kako je On prolazio zemljom i kakvo je dobro činio? Cijela se Crkva danas, na čelu s današnjim Petrom, papom Benediktom XVI. pita: jesmo li mi danas svjedoci onoga što je On učinio: njegovih djela, njegova nauka, njegove ljubavi.., napose svjedoci njegove smrti i uskrsnuća", poručio je šibenski biskup Ante Ivas. 
Potom je sve zapitao znaju li kršćani što se na današnji dan dogodilo s Isusom Kristom? "I još važnije pitanje, vjerujemo li da se dogodilo, da je kako kaže Ivan danas u Evanđelju, „kamen s Kristova groba dignut", da je Krist doista, ne fiktivno, ne kao plod mašte i manipulacije ljudske, nego doista snagom Božjega Duha, uskrsnuo? Da je snagom Uskrsnuća i po daru Euharistije u svojoj Crkvi „ostao s nama u sve dane do svršetka svijeta?" Vjeruju li današnji kršćani da je to najveća i najradosnija vijest ljudske povijesti i da je to posljednja temeljna istina o ljudskom životu? To su temeljna uskrsna pitanja za svakoga vjernika kršćanina i katolika, koja danas (pa i nikad) ne možemo zaobići!", istaknuo je biskup Ivas.

"Koliko je to danas važno pitanje, vidljivo je i po tome što Sveti Otac već dugo najavljuje da će sljedeće godine cijela Crkva katolička i svaki vjernik katolik biti pozvan ući u „godinu vjere", kada će trebati ozbiljno odgovoriti na ta pitanja, pred samima sobom u prvome redu. Ali i pred narodom u kome živi i pred cijelim svijetom", rekao je biskup Ivas.
Vjernicima je čestitao Uskrs. "Čestitam vam, jer vjerujete, jer se ne bojite, jer se ne date zastrašiti ni obeshrabriti. Čestitam vam, jer se ničim ne date potplatiti, pokolebati ni zavesti. Jer ne želite biti izdajice, ni lažni svjedoci, ni nepravedni suci. Jer ne želite prezreti Kristovu Istinu, Put i Život. Jer ne želite zanijekati ni razapinjati svoga Boga i Učitelja. Ni probadati kopljem nevjere njegovo srce, ni srce njegove i naše majke Gospe marije. Čestitam vam jer vjerujete da u njegovom srcu ima mjesta za vas, za sve ljude i narode. Čestitam vam Uskrs, jer se, svim zlim silama i rastućoj propagandi nasuprot, oko Isusa živoga u njegovoj Crkvi, na spomen Uskrsloga, nedjeljom na svetim Misama okupljate. Čestitam vam, jer vjerujem da se sa Uskrslim Gospodinom trudite ljubiti i opraštati jedni drugima. Čestitam vam, jer unatoč svih ljudskih slabosti, snagom njegova Duha, ustrajete na čvrstim temeljima Božje Riječi i nepromjenjivim naravnim Božjim zakonima, graditi bolji svijet, u zajedništvu svojih obitelji, u solidarnosti i nesebičnoj suradnji sa svim ljudima dobre volje. I tako odgajate svoju djecu i mlade".

Foto: IKA

Iz kategorije: Vijesti