Datum objave: 07. Travanj 2012

Šibenčanin Despot optužen za primanje mita u HEP - u

Diana Ferić
Diana Ferić

Optužnicu zbog primanja mita  podigao je USKOK je protiv bivšeg člana Uprave HEP-a Ante Despota. Tereta ga da je dobivanje poslova tehničke zaštite HEP-ovih objekata uvjetovao isplatom mita i da je tako od dva trgovačka društva dobio oko 430 tisuća kuna, dok od drugih društava nije uspio "naplatiti" traženo. U optužnici stoji da je od sredine ožujka 2006. do 20. lipnja 2007., u Zagrebu, kao član Uprave HEP-a nadležan za proizvodnju i istovremeno predsjednik Nadzornog odbora (NO) HEP-Proizvodnje, te posebnom odlukom ovlašten i odgovoran za provedbu cjelokupnog postupka nadmetanja i realizaciju ugovora u postupcima tehničke zaštite objekata HEP-a, navedene ovlasti u više navrata koristio na način da je s predstavnicima pojedinih trgovačkih društava dogovorio i obećao zaključenje konkretnih ugovora, te je isto i omogućio, pri čemu je za sebe tražio isplatu novčanih iznosa u postotcima od vrijednosti pojedinih ugovora, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici USKOK-a, u kojem su navedeni samo inicijali i dob okrivljenika.

Navodi se i da je koristeći poziciju predsjednika NO HEP-Proizvodnje u više navrata koristio je na način da je od predstavnika pojedinih trgovačkih društava, čije ponude su u redovno provedenom postupku javnog nadmetanja bile prihvaćene kao najpovoljnije, tražio da mu se, za stavljanje na dnevni red i ishođenje suglasnosti Nadzornog odbora za zaključenje ugovora višemilijunske vrijednosti, isplati novčani iznos u postotku od vrijednosti ugovora.

Od trgovačkih društava, od kojih je nekima davao upute kako trebaju sastaviti ponudu da bi bila najpovoljnija, za ugovaranje određenih poslova tražio je da mu isplate od dva pa do najviše 10 posto od vrijednosti ugovorenih radova. Trgovačkim društvima je obećao da će im i ubuduće neposrednim pogodbama omogućavati dobivanje poslova od HEP-Proizvodnje i drugih ovisnih trgovačkih društava HEP Grupe.

Kako bi osigurali zaključenje ugovora pojedini direktori su pristali na njegove zahtjeve, pa je tako u listopadu 2006. direktor jednog trgovačkog društva, na ime tražene i dogovorene isplate od pet posto ukupne vrijednosti ugovorenih radova, okrivljeniku dao dio dogovorenog iznosa od 30.000 eura, a direktor drugog trgovačkog društva mu je 15. veljače 2007. dao iznos od 200.000,00 kuna, dok od drugih društava nije uspio naplatiti traženo.

Zahtjev za oduzimanje protupravne imovinske koristi, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, bit će postavljen tijekom kaznenog postupka.

Iz kategorije: Vijesti