Datum objave: 04. Travanj 2012

Sazvana sjednica Gradskog vijeća radi zaštite interesa Grada Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika  na kojoj će se raspravljati o gubljenju sjedišta važnih institucija u Šibeniku bit će, na zahtjev Međustranačkog vijeća, održana 12. travnja ove godine, priopćeno je danas iz Ureda gradonačelnika. Jedina točka dnevnog reda glasi "Aktualna situacija na području Grada Šibenika u ozračju nastavljanja trenda reduciranja organizacijskog ustroja pojedinih upravnih, javnih i drugih institucija, odnosno drugih unutarnjih ustrojstvenih jedinica, kojom redukcijom se Gradu Šibeniku oduzimaju atributi velikog grada, administrativnog i svekolikog drugog središta i sjedišta šireg zemljopisnog i gospodarskog prostora ove mikroregije." Prema prijedlogu sazivača na njoj bi trebao biti donesen Zaključak o zaštiti i promicanju interesa Grada Šibenika. U njemu se izražava prosvjed zbog neprovođenja decentralizacije RH, reorganizacije Carine u Šibeniku koja se pripaja Splitu, a traži se Vlada RH i da oslobodi prostor bivše Tvornice elektroda i ferolegura hipoteka zbog kojih Grad Šibenik nije istinski vlasnik tog zemljišta   te da podrži dovršenje ceste Šibenik - Drniš- Knin. Predlaže se i zajednička akcija gradonačelnika Šibenika,  šibensko - kninskog župana i saborskih zastupnika  radi zaštite interesa Grada Šibenika.Tekst Zaključka donosimo u cjelosti:

ZAKLJUČAK
o zaštiti i promicanju interesa Grada Šibenika

Prosvjedujemo protiv deklarativnih odluka i koncepta decentralizacije i regionalizacije Vlade Republike Hrvatske, a kroz koje se u realnosti provodi koncept centralizacije i dominantne koncentracije u politički favorizirana središta, reducirajući razinu razvoja već do sada afirmiranih središta i sjedišta gospodarskih i zemljopisnih prostora, čime se građanima sužava prostor za primjeren rad, napredovanje, i u konačnici za ostvarivanje osnovnih egzistencijalnih uvjeta u sredini života i rada.
Prosvjedujemo i protiv svih prethodnih drugih, kao protiv i sada aktualnog koncepta reorganizacije Uprave Carinarnice vezano za Grad Šibenik, te tražimo da se otklone takve odluke kojima bi se nastavilo daljnje reduciranje dosegnute razinu razvoja i već do sadašnje afirmacije Grada Šibenika kao gospodarskog i zemljopisnog središta i sjedišta prostora ove mikroregije.
U svezi mogućeg preustroja Republike Hrvatske, kojim bi bili obuhvaćeni Šibensko-kninska županija i Grad Šibenik, tražimo od Vlade Republike Hrvatske, da Grad Šibenik kroz legitimno izabrana tijela i dužnosnike, bude aktivno uključen u izradu istog. Sve s ciljem ravnomjernog razvitka Hrvatske, te zaštite i promicanja interesa Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.
Gradsko vijeće Grada Šibenika potiče Vladu Republike Hrvatske na povrat neperspektivnih vojarni i vojnih objekte koji nisu u funkciji obrane Republike Hrvatske na području Grada Šibenika, sukladno predviđenoj proceduri za povrat te vrste imovine i prema podnijetim zahtjevima. Povrat se traži u vlasništvo ili na dugogodišnje korištenje, radi realiziranja projekata bitnih za razvitak Grada Šibenika.
Tražimo da Vladi Republike Hrvatske pronađe i provede koncept da se prostor nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura oslobodi od obveza, financijskih ili hipotekarnih, neopravdano nametnutih zloporabom procesa i postupaka nakon rušenja i planiranja sanacije, a koje Vlada ili druga tijela kojih je Vlada osnivač ili Republika Hrvatska kao suvlasnik imaju prema TEF-u.
Tražimo od Vlade Republike Hrvatske punu potporu za što skorije dovršenje brze ceste Šibenik-Drniš-Knin prema granici Bosne i Hercegovine.
Gradsko vijeće predlaže gradonačelniku Grada Šibenika, da zajedno sa šibensko-kninskim županom i saborskim zastupnicima s područja Šibensko-kninske županije inicira sastanak s predsjednikom Vlade RH na navedene teme i da zatraže potporu u rješavanju navedenih i drugih projekata od vitalnog interesa Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.

 

Gradsko vijeće Grada Šibenika
     Predsjednik
         mr. sc. Goran Grguričin

Iz kategorije: Vijesti