Datum objave: 30. Ožujak 2012

Zašto autobusi iz Zagreba u Šibenik umjesto četiri voze više od pet sati?

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Putovanje autocestom A1 iz Zagreba prema Šibeniku koje je automobilom moguće prevaliti za 2 i pol sata, a autobusom za 4 sata i 15 minuta, odnedavno, zbog izmjena u poslovanju autoprijevoznika Samoborček, traje cijeli sat duže, u prosjeku oko 5 i pol sati. Tvrtka Samoborček prometuje na 6 od ukupno 12 linija koje svaki dan voze od metropole prema Šibeniku i uglavnom u Šibenik vozi cijelom autocestom s kratkim zaustavljanjima u Jastrebarskom i Benkovcu. Na odnedavne nelogičnosti u voznom redu i trajanju putovanja Samoborčekovog autobusa prema Šibeniku, upozorila nas je e-mailom naša čitateljica koja često putuje na ovoj relaciji:

Puzanje po cesti do Benkovca

„Autobus tvrtke Samoborček, s kojim gotovo uvijek putujem iz Zagreba prema Šibeniku i obrnuto, kreće sa zagrebačkog kolodvora u 20 sati, a u Šibenik je, uključujući kratka stajanja na odmorištu Zir i u Benkovcu, donedavno stizao nešto iza ponoći. No, izgleda kako se u posljednje vrijeme nešto promijenilo jer putovanje umjesto 4 sata i 15-ak minuta sad traje 5 sati i 20 minuta, a autobus u Šibenik stiže u 1 i 20 iza ponoći.
Prije desetak dana, pri ulasku u autobus na zagrebačkom autobusnom kolodvoru, vozač me obavijestio kako u Šibenik stižemo cijeli sat kasnije nego inače, jer se, po novom, na Ziru, kao i u Benkovcu zaustavljamo po pola sata. Znači, sat vremena više mi treba kako bih došla kući! Također, primijetila sam da je autobus nakon silaska s autoceste u vožnji prema Benkovcu osjetno usporio, a okladila bih se da smo na nekim dionicama vozili i ispod 40 kilometara na sat! U Benkovcu smo stajali punih pola sata iako nitko nije ušao ni izišao iz autobusa, a usred noći nisu radili kafić, kiosk ni WC, a nije bilo čak ni kante za smeće. U puš pauzi koju sam iskoristila za razgovor s vozačem doznajem kako "po novom", Samoborčekovi autobusi imaju nalog da "voze po starim propisima koji su vrijedili dok još nije bilo autoceste", a vozač mi je priznao da je na nekim dijelovima morao smanjivati brzinu ili voziti čak i ispod propisanog jer u Benkovac ne smije stići prije ponoći. Isto vrijedi i za Šibenik na čijem se kolodvoru autobus koji vozi ovu liniju ne smije pojaviti prije jedan sat u noći, a, prema vozačevim riječima isto pravilo vrijedi za još nekoliko linija koje su produljene“, opisala je naša čitateljica u opširnom e-mailu, te za kraj ironično zaključila da izgleda da su, unatoč predragoj nam Dalmatini, Zagreb i Dalmacija danas udaljeniji no ikad.

Vozači na svoju ruku voze brže

U sličnu situaciju, ovaj put na „obrnutoj“ liniji Šibenik- Zagreb, uvjerila se druga Šibenčanka prilikom slanja paketa u Zagreb autobusom koji kreće u 17 i 30. Iako bi, prema voznom redu, autobus u Zagreb trebao stići u 22:40 , vozač joj je kazao da osoba koja treba preuzeti paket na zagrebačkom kolodvoru bude već u 22 i 15, a kad ga je podsjetila na vozni red prema kojem autobus stiže pola sata kasnije, odgovorio joj je „Pustite vi to što piše“. U ovom slučaju se očito radilo o vozaču koji nije htio „mrcvariti“ putnike dugim pauzama i sporom vožnjom pa je odlučio voziti na svoju ruku.
Na web stranicama tvrtke Samoborček kao i na webu zagrebačkog autobusnog kolodvora postavljen je izmijenjen vozni red prema kojem putovanje gotovo svim linijama Samoborčekovih autobusa traje preko 5 sati, a najkraća linija tog autoprijevoznika iz Zagreba za Šibenik je ona koja kreće u 8 i 30, a u Šibenik stiže u 13 i 10, nakon 4 sata i 40 minuta vožnje. Stari vozni red zadržala je Autotransportova linija koja iz Zagreba za Šibenik kreće u 16 sati, a stiže nakon 4 sata i 15 minuta, što je u ovom trenutku najbrža autobusna linija na ovoj relaciji.

Bez odgovora iz Uprave Samoborčeka

Nakon gotovo dva tjedna neuspješnih pokušaja i novinarskih upita Upravi Samoborčeka e-mailom i telefonom, uspjeli smo stupiti u kontakt s Dariom Čovčićem, organizatorom cestovnog prijevoza tvrtke. „Vozimo po važećem voznom redu“, kratak je bio Čovčić koji nas je zamolio da za detaljnije informacije pričekamo da se direktor firme vrati sa službenog puta. Nadamo se da će građani Šibenika, ali i ostalih gradova poput Splita i Trogira kojima se put iz Zagreba produljio zbog novog voznog reda, uskoro dobiti odgovor na pitanje zašto se Dalmatina odjednom produljila. 
 

Foto: Vozni red preuzet s web stranica Autobusnog kolodvora Zagreb

 

Iz kategorije: Vijesti