Datum objave: 27. Ožujak 2012

Gradski vrtići skuplji za 100 kuna mjesečno

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Gradski vijećnici šibenskog Gradskog vijeća danas su s 10 glasova za od 18 nazočnih vijećnika ipak podržali prijedlog o podizanju cijene boravka djece u Gradskim vrtićima za u prosjeku 100 kuna. Protiv odluke bili su vijećnici HDZ-a i HSP-a, a suzdržani, kako su i najavili, predstavnici Šibenskog građanskog foruma. Odluci je prethodila žučna jednosatna rasprava u kojoj je većina zastupnika u gradskom vijeću željela dati svoj komentar nakon što su predstavnici Gradske uprave obrazložili prijedlog poskupljenja pravdajući ga usklađivanjem s cijenama u drugim gradovima te potrebom kupnje nove didaktičke opreme i uređenja gradskih vrtića koji su u vrlo lošem stanju.

Novac od brendiranja grada za vrtiće

HDZ-ov Tomislav Ninić potvrdio je da se cijena boravka u gradskim vrtićima nije mijenjala već 12 godina, a u tom razdoblju došlo je do znatnih udara na džep građana poput povećanja stope PDV-a i vala poskupljenja većine roba i usluga. Podsjetio je na samo 3 milijuna kuna koje privatni vrtići dobivaju iz gradskog proračuna naspram 21 milijun kuna za Gradske vrtiće, a zbog očitog nesrazmjera predložio je da se rebalansom gradskog proračuna iznađu nova sredstva za predškolski odgoj: „Svima je jasno da od projekta brendiranja grada neće biti ništa. Zašto ne bismo na idućoj sjednici Gradskog vijeća 200 tisuća kuna koji su u proračunu namijenjeni u tu svrhu prenamijenili za vrtiće i tako odgodili povećanje cijene za nekoliko mjeseci ili barem tim novcem kupili opremu koja vrtićima treba“, predložio je Ninić čiji prijedlog na kraju ipak nije prošao.
Njegova stranačka kolegica Anita Škugor Kodžoman podsjetila je da svake godine sve manje žena traži pravo na rodiljne naknade, što govori o sve manjem broju rođene djece. „Danas se godišnje rodi 840 djece a prije deset godina bilo je 1600 novorođenčadi u Šibeniku godišnje“, kazala je.
Gradonačelnik Ante Županović tvrdio je kako nitko ne želi veću cijenu vrtića, no radi se o odluci koja je nametnuta općim stanjem u državi i gradskim proračunom koji je isplaniran do posljednje lipe. „Zašto nitko ne pita u kakvom su stanju postojeći gradski vrtići koji nemaju najosnovniju opremu za normalan rad, da ne govorim koliko su uništeni tijekom snježnog nevremena u veljači“, zaključio je gradonačelnik.

100 kuna skuplji vrtićki programi

Podsjetimo, gradska uprava je predložila poskupljenje vrtićkih programa za prosječno 25 posto. Tako će gotovo svi vrtićki programi biti skuplji. Cjelodnevni 9,5- satni program jaslica umjesto dosadašnjih 420 koštat će 500 kuna, dok će cjelodnevni vrtićki program umjesto 400 iznositi 500 kuna. Za 20 kuna poskupljuje poludnevni 5,5-satni vrtićki program s 230 na 250 kuna, a cjelodnevni vrtićki programi obogaćeni dramsko-scenskim sadržajima umjesto 430 od sad koštaju 500 kuna. Cijena vrtića uz rano učenje engleskog jezika ostaje ista kao i do sad i košta 700 kuna mjesečno, kao i vrtićki programi katoličkog- vjerskog odgoja po cijeni od 500 kuna.

Iz kategorije: Vijesti