Datum objave: 09. Ožujak 2012

Osposobljena prva skupina asistenata za osobe s intelektualnim teškoćama

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Borana Živković po struci je kozmetičarka srednje životne dobi, a zbog svojih godina i stanja na tržištu dugo je godina bila stalni posjetitelj Zavoda za zapošljavanje gdje je neuspješno pokušavala naći zaposlenje. Od danas je educirana osobna asistentica osobama s intelektualnim teškoćama, jedna od 16 žena polaznica prve skupine programa osposobljavanja u Hrvatskoj kojeg je organizirao Centar za obrazovanje odraslih Validus u suradnji sa šibenskom podružnicom HZZ-a. „Najprije sam preko programa javnih radova dobila posao u Udruzi za promicanje Inkluzije gdje sam radila pola godine nakon čega mi je ponuđen ovaj program prekvalifikacije u osobnog asistenta za osobe s intelektualnim teškoćama. Sad sam zaposlena u Inkluziji i želim da moje iskustvo bude poruka drugim ženama u zrelijim godinama da nikad nije kasno, ja sam primjer kako se i u kasnijoj životnoj dobi može raditi posao koji voliš“ kaže nam presretna Borana koja je danas jedna od 5 polaznica iz Šibenika i 11 iz Knina koje su danas na Zavodu primile uvjerenje o svom novom zanimanju.
Posao osobnog asistenta je da osobama s intelektualnim teškoćama pruža adekvatnu stručnu podršku tijekom cijelog dana i tako im omogućava što lakši samostalan život u zajednici.

Program osposobljavanja u okviru programa obrazovanja za nezaposlene koje organizira HZZ realiziran je u trajanju od 237 sati u sklopu kojih su održavana predavanja, vježbe i praktična nastava, a uvjerenje o osposobljavanju upisuje se i u radnu knjižicu polaznica.

„Ovo zanimanje do sad u Hrvatskoj, za razliku od većine zemalja Europske unije, nije postojalo. Udruga za promicanje inkluzije već godinama pruža usluge skrbi za osobe s intelektualnim teškoćama, a na ovaj način su žene koje već rade u našoj udruzi i formalno osposobljene. Također smo u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje osposobili osobe koje žele raditi kao asistentice vjerujući da će u dogledno vrijeme pronaći radno mjesto bilo to u Inkluziji ili negdje drugdje“, kaže Marija Alfirev iz Inkluzije. Podsjeća kako se stručni suradnici konstantno traže u ustanovama za njegu i skrb diljem Županije ističući Roman obitelj, Centar Šubićevac i kninsku Udrugu za osobe s invaliditetom Sv. Bartolomej kao ustanove gdje je pomoć uvijek potrebna.

Zanimanje osobnog asistenta osobama s intelektualnim teškoćama deficitarno je u Hrvatskoj, a s obzirom na to da je omogućavanje života u zajednici međunarodna obaveza i strateška smjernica Republike Hrvatske potražnja za stručno osposobljenim asistentima u budućnosti će rasti.

Centar za obrazovanje odraslih Validus osnovan je od strane Udruge za promicanje inkluzije koja je najveći pružatelj usluga u zajednici za osobe s intelektualnim poteškoćama u Republici Hrvatskoj i regiji.

Iz kategorije: Vijesti