Datum objave: 12. Siječanj 2012

Nenad Amanović drugi Šibenčanin na čelu reprezentacije u Africi

Diana Ferić
Diana Ferić

Nenad Amanović, jedan od najboljih i najtrofejnijih hrvatskih košarkaških trenera postao je drugi Šibenčanin u povijesti šibenskog sporta koji vodi nacionalne reprezentacije neke afričke države. Amanović je od lipnja ove godine trener košarkaškog saveza Ruande. Prije njega, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u Africi je kao trener radio samo zaslužni šibenski trener Milivoj Boranić koji je bio trener veslačke reprezentacije Egipta.

Amanović je zadužen za sve ženske i muške nacionalne košarkaške sekcije, a vodi i košarkaške kampove u kojima treniraju ruandski košarkaši.
Ruanda graniči sa Burundijem, Kongom i Tanzanijom. Jedna je od najgušće naseljenih zemalja Afrike. Ta mala afrička država ima prvoj košarkaškoj ligi 12 muških i šest ženskih ekipa. Amanović je na dužnosti trenera košarkaškog saveza Ruande naslijedio poznatog košarkaša Vjećeslava Kavedžiju.  Trenutno radi na pripremi reprezentacija Ruande za juniorsko i seniorsko košarkaško prvenstvo Afrike 2012. i 2013. godine, a stalno je stacioniran u glavnom gradu te centralnoafričke države Kigaliju.
-Ruanda nema ni približno dobre uvijete za razvoj košarke kavi postoje u Europi međutim njihovi su košarkaši jako motivirani pa te hendikepe nadoknađuju entuzijazmom i ustrajnim radom, - kazao nam je Nenad Amanović, -U svakom slučaju ne smijemo ih podcjenjivati jer brzo uče i napreduju, a i cijela afrička košarka je u usponu. Nekoliko izvrsnih afričkih košarkaša igra Euroligi i američkim NBA klubovima. reprezentacija Ruande još nema dovoljno iskustva međutim kada bi zaigrali recimo protiv naše, hrvatske reprezentacije ne bismo ih lako pobijedili.
Nenad Amanović nakon što je prestao aktivno igrati košarku u košarkaškom klubu Šibenik, afirmirao se kao uspješan trener. Nakon ženske ekipe šibenske Revije bio je glavni i pomoćni trener hrvatskih košarkaških klubova Elemes, Šibenik, Jugoplastika, Pop 84, Centar banka, Adriatic osiguranje, Zagreb, Wales (Austrija), Zagreb, Jadransko osiguranje, Krka Novo Mesto (Slovenija), Medvešćak (Zagreb), Mersin (Turska), PGM Ragusa (Dubrovnik), Peja (Kosovo) i Croatia - Zagreb te trener ženske košarkaške reprezentacije Hrvatske i kadetske reprezentacije Jugoslavije. Ekipe koje je vodio bile su pobjednice kupa Radivoja Koraća, državnog prvenstva Jugoslavije, europski šampioni, a osvajale su prvenstva Hrvatske i bile najbolje na mnogim međunarodnim natjecanjima, a sa ženskom košarkaškom reprezentacijom osvojio je 1997. godine zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Bariju.
Osobno je trenirao mnoge slavne košarkašice i košarkaše – Dražena Petrovića, Daniru Nakić, Tonija Kukoča, Velimira Perasovića, Žana Tabaka, Vedranu grgin, Koranu Longin te NBA košarkaša koji je igrao u Hrvatskoj Mikea Sugara Richardsona. 
Zanimljivo je da se Aenad Amanović aktivno uključio u veliku dobrotvornu akciju prikupljanja sredstava za školovanje siromašne afričke djece koju u šibeniku vodi don Tomislav Puljić, župnik župe Presvetog Srca Isusova na Baldekinu.
 

Iz kategorije: Sport