Datum objave: 15. Rujan 2022

VESLANJE / Veslači šibenske „Krke” pokazali vrhunsku formu i postogli izvrsne rezultate na Prvenstvu Balkana u Višegradu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Skupina od 27 veslačica i veslača Veslačkog kluba "Krka" iz Šibenika, raspoređenih u 12 disciplina, od skifa do osmerca, svojski se potrudilana Prvcenstvu Balkana domaćin kojeg je bio grad Višegrad u Bosni i Hercegovini opravdati povjerenje zbornika i svojih trenera. Posebno valja istaći da su i cure i momci na tako jakom natjecanju usmjerenom isključivo na mlađe juniore starosti do 17 godina i juniore do 19 godina, a koje je okupilo oko 400 sudionika iz 8 država, svojim ponašanjem u čamcima i izvan čamaca predstavljali Hrvatsku na najbolji mogući način. Organizacija Balkan Rowing Championships bila je besprijekorna na čemu valja zahvaliti vrijednim domaćinima. Koliko je Višegradski stari most, slavna Andrićeva ćuprija, impresivno djelo, toliko je lijep ambijent u kojem se Prvenstvo Balkana održano. Rijeka Drina ukroćena između dvije hidroelektrane, koje su za vrijeme samog Natjecanja zaustavile rad kako bi se tijek rijeke sasvim smirio, pružila je gotovo idealne uvjete za odvijanje Regate. Prvog dana natjecanja veselili smo se osvajanju tri brončane medalje i to po jedna u ženskom (Lana Tucić) i muškom samcu (Mateo Trbuhović), te treća u dvojcu na pariće (Nikola Kontrec i Nino Varat). Mladi Šibenčanin Nikola Knežić, kao jedini predstavnik nekog od klubova iz Dalmacije, nastupio je u dvojcu na pariće zajedno s kolegom iz V.K. „Jadran“ Rijeka (Petar Simone). Zauzeli su četvrto mjesto iza posada Rumunjske i Srbije (podijelili zlato) i trećeplasirane Turske. Iza njih ostali su dvojci Bugarske, Grčke i BiH. Tog prvog dana osvojeno je još jedno četvrto mjesto (dvojac na pariće mlađih juniorki), dok je osmerac mlađih juniora bio peti uz napomenu da je osmerac veslao po žestokom ljetnom pljusku! Drugog dana zauzeli smo jedno četvrto mjesto (četverac na pariće mlađih juniorki) i 4 peta mjesta (dvojac „bez“ mlađih juniora, četverac na pariće juniora, samac juniorki, te četverac na pariće mlađih juniora).

Teško je nekog od naših posebno istaći jer svi su dali najviše koliko su proteklog vikenda znali i mogli. Treba svakako reći da su veslali u društvu u kojem se našlo osvajačica i osvajača svjetskih i europskih medalja! Naime, u veslački sport i to posebno kod mlađih uzrasta osobito se ulaže u Bugarskoj, Grčkoj, Rumunjskoj, Srbiji i Turskoj. Radi se o zemljama koje su svjetske veslačke sile! Ipak, istaknimo Lanu koja je nakon subotnjeg osvajanja medalje u skifu, dan kao štrokerica kasnije sjela u četverac na pariće, te Nikolu i Nina koji su nakon brončane medalje u dublu u nedjelju zaveslali i u četvercu. Mateo je imao izuzetno jaku konkurenciju u momku iz Srbije (osvajač dva zlata u skifu i četvercu), te Grku koji je kao mlađi junior već veslao na Svjetskom prvenstvu, pa je njegova medalja tim sjajnija!

Organizacija putovanja od strane Hrvatskog veslačkog saveza bila je izvrsna, domaćini su bili izuzetno susretljivi, a naša veslačka mladost (posebno mlađi juniori) imala je pravu priliku „iz prve ruke“ vidjeti kako je to suočiti se s onima koji su zbilja brzi! Iduće godine Prvenstvo Balkana održat će se u Rumunjskoj kad će se vidjeti koliko dobre pouke su se izvukle iz akcije Višegrad. Naime, teško je osvojiti naslov veslačkog prvaka RH, ali kad iziđete iz svog „bunara“ pa se suočite s jakom međunarodnom konkurencijom, tek onda vidite koliko još više i bolje treba raditi… a gdje su još Nijemci, Talijani, Britanci, Nizozemci, Francuzi, Poljaci, Španjolci, Česi… zadržimo se nabrajanjem konkurencije samo na našem kontinentu, da ostali dio Svijeta i ne spominjemo! Sad dolazi vrijeme priprema za narednu sezonu koje valja iskoristiti koliko je god to moguće.

Foto: Nives Crnogaća / VK Krka

 

Iz kategorije: Sport