Datum objave: 10. Ožujak 2022

NOGOMET /U posljednje dvije sezone Šibenik je zaradio kao nikada, je li vrijeme za neku kupovinu?

Diana Ferić
Diana Ferić

Vodstvo šibenskog prvoligaša ove je sezone dovelo brojne nogometaše, no većina su pristigla bez odštete ili na posudbu. Tako smo na Šubićevcu gledali ili još gledamo Sandesha Jhingana (na tribinama, ne na terenu), Antonija Jakoliša (stigao iz Panetolikosa), Erosa Grezdu (Osijek), Colea Dasilvu (Leicester U-23), Stefana Perića (Wolfsberger), Adama Benića (Osijek II),… Oni su samo dio pristiglih igrača, kao što postoji poduži spisak onih koji su napustili HNK Šibenik. Pitanje je kakve rezultate klub može postizati u prvom rangu hrvatskog nogometa s tolikim mnogobrojnim promjenama i hoće li se momčad boriti za izbjegavanje posljednje pozicije iduće sezone, onda kada Hrvatskog dragovoljca, kluba sa Sigeta kojeg, kako nalažu tipovi i analize, više ne bude u elitnom društvu hrvatskog nogometa?

'Lavinu' je započeo Rukavina

Redovito Šibenik svake sezone ostvari jedan transfer od kojega uspije živjeti do iduće godine, odnosno, do idućeg transfera. Prošlog je ljeta u Dinamo otišao Deni Jurić za milijun eura, čime se u Maksimirskoj 128 pridružio svom bivšem suigraču, Marku Bulatu, koji je svlačionice Šubićevca napustio godinu ranije za rekordan iznos od 2,2 milijuna eura. To jest, izjednačenje je to dotadašnjega rekorda Ermina Zeca iz sezone 2010./11. kada je za iste novce otišao u turski Genclerbirligi. Ako ćemo u obzir uzeti inflaciju, prodaja Zeca i dalje je najveća u povijesti kluba.

Dakle, Šibenčani su u posljednje dvije sezone zaradili 3,2 milijuna eura, što nikad ranije nije zabilježeno, to jest, nikada toliko novca od transfera nije u dvije uzastopne godine sjelo na račun šibenskog prvoligaša. Bilo je „plodonosnih“ godina ovoga kluba, no ne kao sada. Primjerice, od 2007. do 2011. godine, prije nego što će Šibenik pasti čak i u Treću HNL, tadašnja vodstva Šibenika „osladila“ su se s gotovo četiri milijuna eura. „Lavinu“ je započeo Ante Rukavina i njegov odlazak u Hajduk za 400 tisuća eura. Riječ je o samom početku 2007. godine kada je novinske stupce, uz Rukavinu, još punio i Gordon Schildenfeld koji je također trebao prijeći u splitskog velikana. Međutim, u igru se uključio Dinamo koji je Gordona oteo Hajduku i doveo ga za 250 tisuća eura.

Iz tog vremena još se pamti i transfer Ante Kulušića u turski Hacettepe 2009. godine za 400 tisuća eura. Ovaj stoper i dan-danas za kruh zarađuje u Turskoj, braneći boje Ankaragucua, a u međuvremenu je nastupao i za Genclerbirligi te Balikesirspor. Kratko se tijekom 2017. godine vratio u hrvatski nogomet, točnije, u Rijeku. Ne smijemo zaboraviti niti prodaju napadača Ivana Rodića u Hajduk 2009. godine za 250 tisuća eura. Danas nastupa za momčad Splita.

Mogu pomrsiti račune najboljima

Šibenik je jako dobro odigrao prvi dio sezone, no u drugi dio ušli su slabo, sa samo jednim osvojenim bodom u prve četiri utakmice. Neki su prognozirali bolju sezonu, neki lošiju, no gotovo je sigurno da ćemo „Narančaste“ i u sezoni 2022./23. gledati u Prvoj HNL. Gornji dio tablice je daleko, hrvatska kladionica uglavnom se bazira na vrh HNL-a, no Šibenik je zasigurno među onim ekipama koji mogu pomrsiti račune onim najboljima. U to nema sumnje.

Iz kategorije: Sport