Datum objave: 11. Kolovoz 2016

Hrvatski juniorski osmerac za Svjetsko prvenstvo priprema šibenski trener Radečić

Šibenik News
Šibenik News

Iz veslačkog kluba Krka iz Šibenika stižu lijepe vijesti  o mladoj generaciji sportaša koja je dosadašnjim radom i zalaganjem pokazala da šibenski sport čeka zaista svijetla budućnost. Posebno to vrijedi kad znamo da imaju vrhunske trenere, također iz Šibenika, koji svoju umješnosti dijele dalje kao treneri u hrvatskoj veslačkoj reprezentaciji.

 

Upravo ovih dana, od 2. do 14 kolovoza, reprezentativni juniorski osmerac provodi pripreme radi podizanja forme pred odlazak na Svjetsko prvenstvo za juniore, seniore U23 i neolimpijske discipline koje se od 20. do 28. kolovoza održava u Rotterdamu (Nizozemska).

 

Veliko natjecanje  održavat će se na stazi Willem-Alexanderbaan na periferiji grada koji je, osim po veslačkoj stazi, poznat i kao najveća europska luka. U sastavu osmerca, promijenjenom nakon Europskog prvenstva održanog tijekom srpnja u Litvi, a pod vodstvom Milana Radečića, glavnog trenera šibenskog veslačkog kluba Krka, veslat će mladići iz Osijeka, Zagreba Zadra i Šibenika i to Marin Maletić i Krešimir Forjan (štrokerski par), Leon Mikulić, Patrik i Anton Lončarić i Frane Filip Garma (baterija), te Luka Gojanović Rakić i Luka Smirčić (pramac). Za kormilo i razglas u čamcu zadužen je  najlakši član posade Ivan Validžić.

 

Posada je u Šibenik stigla nakon završnih višednevnih testiranja obavljenih krajem srpnja na jezeru Jarun u Zagrebu.

 

- Zanimljivo je reći da u završnoj utrci osmerac nije ispunio normu, ali ne zbog (ne)kvalitete veslača već zbog toga što je u samom finišu utrke, u žaru borbe za svaku sekundu, Frane Garma svojom silinom uspio slomiti dio izbočnika na osmercu. Odlomljeni komad se, po Murphyevom zakonu, kao kočnica zario baš u vodu pa su dečki u cilj ušli znatno usporeni ovim tehničkim incidentom - obavještavaju iz kluba, te nastavljaju.

 

- Kako smo saznali od trenera osmerca, popularnog Mime, dečki svakodnevno odrađuju 'porciju' od preko 30 kilometara, vesla se od Šibenika prema Zatonu i natrag, a ponekad odu i u razgledavanje ljepota Prokljana. Nije im lak, pogotovo poslijepodne kad šibenskim zaljevom plove deseci raznoraznih plovila. U većini slučajeva ljetni kapetani pažljivi su prema veslačima i nastoje ne praviti valove, ali ima i divljaka koji nemaju pojma da i na moru postoji red. Za vrijeme kad su nad našim gradom zviždali refuli bure, Mimini dečki su se „zabavljali“ u teretani Krke, da bi u subotu poslijepodne čim se bura samo malo smirila odmah izišli na vodu. U svakom slučaju, cilj šibenske faze priprema je postići tehničku sukladnost zaveslaja što u kraljevskoj disciplini nije ni malo lako pogotovo jer momci dolaze iz četiri različita kluba, a vremena je malo - stoji u priopćenju.

 

Nakon Šibenika, posada će se okupiti 16. kolovoza u Zagrebu gdje će na Jarunu biti obavljena završnica priprema i kad će se moći s više pouzdanja pričati o mogućem plasmanu CRO8+.

 

- Prema onom što smo čuli od predsjednika Krke koji je u društvu s članom Željkom Trzinom, Uprave Kluba, pratio jedan od treninga osmerac je dobar, jako dobar i ako se dečki uspiju uskladiti u detaljima s puno optimizma se može najaviti borba za visok plasman. Cilj je plasman u A-finale – među šest najboljih svjetskih osmeraca, a ni pobjeda u B-finalu neće biti razočaranje.  Sudeći po meteo-prognozama postoji velika vjerojatnost jakog vjetra koji će znatno smetati u odvijanju utrka, ali na muci se poznaju junaci pogotovo ako, kao ova posada, u prosjeku imaju više od 90 kila dinamita svaki. Lani u Rio de Janeiru posadu četverca na pariće, koju je kao štroker predvodio naš Andrija Šupe, a vodio trener Radečić, uvjeti na stazi nisu ni malo mazili, pa se sad nadamo da će hrvatskoj posadi koju čine i dva Krkaša, sreća vratiti dug - poručuju iz VK Krka. 

Iz kategorije: Sport