Sidebar Menu

Datum objave: 03. Srpanj 2020

IZBORI 2020 / IVANA MENĐUŠIĆ : Kao teolog osobno sam protiv abortusa, ali zalažem se za pravo žene da bira!

Diana Ferić
Diana Ferić
Ma kakvi god  rezultati predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj bili  njihova dobra strana je da su u žižu javnosti  isturili i neke sposobne, školovane  mlade ljude koji su spremni na politički angažman kako bi se stanje u društvu mijenjalo na bolje. Jedna od njih svakako je Ivana Menđušić, druga na listi Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti u IX izbornoj jedinici  koju nosi  Anton Dobra. Ta je mlada žena završila dva fakulteta - diplomirana je pravnica i teologinja, govori četiri strana jezika - njemački, engleski, španjolski i talijanski.  Već osam godina radi u turizmu, a posao je prije šest godina doveo u Šibenik, a po ocu i majci  potječe  iz drniškog kraja. 
 
 
-Bila sam na listi BM 365 i prije četiri godine,  potpredsjednica sam ogranka te stranke u Županiji, ali ova kandidatura mi je malo ozbiljnije političko iskustvo  zahvaljujući  Antonu Dobri koji nas je stvarno snažno potaknuo i koji daje sve od sebe. Inače sam kao pravnica počela raditi za jednu austrijsku konzultantsku  kuću koja radi  za turistički sektor tako da sam se, posve neočekivano našla u toj branši. Vođenje hotela učila sam u  Beču, a u Hrvatskoj sam radili najprije u prodaji, a onda kao direktorica hotela.  Do prije nekoliko dana bila sam direktorica hotela Jadran u Šibeniku,a sada sam izabrana za direktoricu TZ Grada Drniša i to mi ej novi izazov. 
 
- I samo kažete da vam je ovo prvo, malo ozbiljnije  političko iskustvo. Što mislite da bi birači kod vas trebali prepoznati kao nešto novo, drukčije?
- Mislim da bi biračima trebalo biti bitno da ljudi koji imaju znanje i iskustvo  konačno dobiju priliku donositi zakone i odluke koje se odnose na sve nas. Mislim  da se više ne možemo ponašati tako da na takva mjesta dolaze uglavnom  podobni,as  ne sposobni ljudi. Hoće li birači prepoznati baš mene ne znam. Znam da je to teško jer sam tek krenula u politiku i većini sam nepoznata. Ali ovo je tek početak i vjerujem da ću se narednih godina uspjeti istaknuti svojim radom u struci.
 
 
-  Hrvatska je uglavnom u gospodarstvu  okrenuta turizmu, kao monokulturi. No sada kada nas je pogodila koronakriza  pokazalo se  da je to loša razvojna koncepcija. Što vi mislite o tome?
- Turizam nikako ne bi smio biti najvažnija gospodarstva grana u jednoj  državi. To je  uslužna, dodatna gospodarska grana. Na žalost Hrvatska je sve svela na turizam. Turizam je sam po sebi krhak i na njega puno toga utječe što je izvan naše moći. Ja uvijek u svemu gledam izazov pa tako gledam  i ovu sadašnju situaciju jer bi se u njoj morali isprofilirati oni koji su u turizmu dobri, a oni koji to nisu bi trebali otpasti. Možda neće sve biti sve tako  crno. Moje je mišljenje da turizam narednih godina  neće biti isti kakav je bio lani koja je, kako smo govorili bila rekordna godina. Možda je i bolje da bude tako jer mi svaku sljedeću godinu najavljujemo kao još "rekordniju"  i time stvaramo presing na ljude koji se bave turizmom. izmičemo fokus s bitnih stvari. Robujemo  brojkama i statistici, a  to nije dobro. Gledamo kvantitetu, a ne kvalitetu, a mi bismo trebali  u svemu dizati kvalitetu i gledati cjelinu turističke ponude.
 
- Prepoznajete li da je netko na razini države shvatio da moramo mijenjati odnos prema turizmu?
- Ne. Smeta mi i to što na razini države još uvijek ništa nije napravljeno kako bi se utvrdila strategija novog turističkog razvoja, a situacija nije dobra. Svi sada razmišljamo što će biti u nedjelju nakon izboram, a ne što će biti za tri mjesec, kada bi ljudi  mogli biti gladni. Mi imamo sve preduvjete da budemo nešto poput Toscane ili Provanse, ali ništa ne radimo u tom cilju. 
 
- Mlada ste i obrazovana žena koja se politički angažirala. Na početku ove kampanje prevladala su upravo neka ženska pitanja i to  svjetonazorska poput pobačaja ili dozvoliti ili ne pobačaj silovanoj ženi i slično. Kako ste to doživjeli?
- Ako pričamo o abortusu kao teolog ga ne podržavam, ali  istodobno ne možemo govoriti o nekoj situaciji dok se u njoj ne nađemo. Ako mislimo stvarati demokratsko društvo onda ono mora biti slobodno, svatko mora imati slobodu odlučivanja, a kako će se kasnije s tim nositi to je drugo pitanje.  Smatram da žena mora imati  pravo izbora.  Ne možete vi nekome  zabraniti da se postavi na određeni način u nekoj situaciji, ali ponavljam, na tome je da se kasnije s tom svojom odlukom nosi. Pravo izbora je ključno. Teško je svima staviti jedna okvir u kojem će se svi jednako ponašati.
Iz kategorije: Sponozirani članci

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam