Datum objave: 09. Prosinac 2016

Bistro SHE s organskom hranom iz dalmatinskih vrtova i na Adventuri

Diana Ferić
Diana Ferić

SHE, prvi šibenski bio bistro u kojem se nude isključivo organska hrana i piće, proteklog ljeta uz podršku majke dr. sc. Irene Ateljević, znanstvenice koja se bavi održivim razvojem priobalnih, otočnih i ruralnih područja, s posebnim osvrtom ekoturizam, otvorila je mr. sc. Tina Ateljević, koja je u Londonu završila studij ekologije i politike uz pomoć svoje majke dr.sc. Irene Atelčjević koja se bavi održivim razvojem.

 

Mi mladi (generacija milenia) želimo živjeti zdravo, osmišljeno, kreativno...

SHE kroz svoj poduzetnički projekt želi poticati lokalnu organsku poljoprivredu i lokalnu proizvodnju autohtonih sjemena. Otkupljuju se proizvodi isključivo od domaćih proizvođača iz organskog uzgoja, a uskoro će se pokrenuti i vlastita poljoprivredna proizvodnja.
-Iako sam rođena u Hrvatskoj cijeli sam život živjela u inozemstvu, od Novog Zelanda, Australije, Pacifičkih otoka, Amsterdama, Londona, Pariza do Indije. Migrirali smo prvo na Novi Zeland gdje je moja majka doktorirala ekonomsku geografije s fokusom na regionalni održivi razvoj i turizam i tako u toj profesiji mnogo istraživala i predavala po raznim zemljama o samoodrživom razvoju lokalnih zajednica tako da sam od malih nogu u tome. U jednom trenutku došlo je do zasićenja jer je mama shvatila da održivi razvoj postaje sve više teorija, a manje istinska praksa i zato više nije mogla na globalnoj razini samo pričati o tome. Odlučila se vratiti u Hrvatsku i promovirati održivi razvoj, djelovati i praktično kroz civilno društvo, ali i znanstveno kao znastvena suradnica Instituta za turizam. Nakon što sam prošle godine magistrirala u Londonu, shvatila sam da život u velikim gradovima postaje sve besmisleniji i da i ja u svom radu i djelovanju trebam pridonijeti održivom razvoju našeg planeta. A gdje to bolje započeti nego na grudi zemlje svoje prabake i majke? Moj interes je to raditi kroz umjetnost, dizajn, estetiku, osjećaj blagostanja…, a ne kroz samo predavanja jer ljudi su i toga već siti, pogotovo mi mladi. SHE je tu da inspirira svojom osebujnošću i kreativnošću. U mojoj generaciji koju nazivaju „milenials“ to je ono što nas motivira za život i rad. Ekologija nije više neka ekstremna aktivistička scena nego novi način života koji nam daje. Ovakvi tipovi habova kao mjesta okupljanja radi razmjene iskustava u kojima se kroz umjetnost življenja i rada podiže ekološka svijest su u svijetu već uobičajeni, a kod nas, pogotovo u Šibeniku to je velika novost. I to su nam u prvoj sezoni naši osviješteni gosti, a to su to su bili većinom mladi iz Engleske, Francuske i Skandinavije vrlo brzo potvrdili svojim pohvalama, ističe Tina.

 

 

Organski domaći krekeri, umaci i slastice na Adventskom sajmu

Dio organske hrane i pića koje pripremaju imat će prilike kušati i posjetitelji ovogodišnjeg šibenskog adventskog sajma na kojem su zakupile prodajno mjesto, drvenu kućicu u kojoj će u blagdansko vrijeme promovirati zdrave zalogaje. Nudit će ekološko kuhano vino, Craft pivo, aromatične koktele, krekere od pira i umake koje sami pripremaju te zdrave sendviče i slastice. ADV-SHE
 

Iz kategorije: Sponozirani članci