Datum objave: 15. Travanj 2023

IN MEMORIAM MARY QUANT: Umrla je Mary Quant, modna kreatorica koja je 1964. ”izumila” mini suknju. Pretekle su je Šibenčanke koje su minice nosile već 1924.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Mary Quant, britanska modna kreatorica koja je stekla svjetsku slavu kao „izumiteljica” mini suknje, komadića odjeće koji je zahvaljujući njoj promijenio povijest čovječanstva, umrla je u 94. godini života. Vijest o njenoj smrti odjeknula je širom svijeta. Mary je nadahnuta uličnom modom, 1964. godine podigla rubove suknji desetak centimetara iznad koljena i to je bilo to. Mary Quant je prvu mini suknju sašila i prodala u svom butiku već 1962. godine. Ime svojoj kreaciji dala je po tada popularnom britanskom automobili Mini Moris. Svjetsku slavu stekla je dvije godine kasnije kada je Mary je svoju mini suknju upotpunila šarenim čarapama. Svojim dizajnom je utjecala na mlade, aktivne žene koje nisu željene sličiti svojim majkama. Pravila je jednostavnu, mladenačku garderobu, a dužinu suknje određivale su njene mušterije.
Danas se na spomen trenda mini suknje automatski misli na Mary Quant iako ona sam kaže da mini suknja nije njena izvorna ideja. No ona je pokrenula taj revolucionarni modni trend i zaslužila titulu modne ikone i počasno mjesto u povijesti.

. Mini suknje, suknje s rubom iznad koljena pojavile su se u Europi već 20. godina 20. stoljeća. Nosile su ih hrabre djevojke i mlade žene koje su težile oslobađanju od okoštalih konzervativnih društvenih stega pa su počele zalaziti u kavane, pušiti na javnom mjestu, slušati jazz i plesati moderne plesove, školovati se i odbijati apsolutnu dominaciju muškaraca.
Među prvima u Europi suknju s rubom iznad iznad koljena koje je Mary Quant nazvala mini suknjom, počele su nositi moderne i napredne Šibenčanke o čemu svjedoče fotografije iz 1924. godine.

Šibenčanke na Poljani 1924. godine. Foto: Carlo Mattiazzi (foto arhiv časopisa "Volim Šibenik". 

Iz kategorije: Spomenar