Datum objave: 16. Siječanj 2023

SPOMENAR/Neizdrživo, očajno, tko će ovo preživjeti? Tako Šibenčani komentiraju najnoviji val poskupljenja životnih namirnica

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčani, puk, penzioneri, mali činovnici, sitni obrtnici i radnici stoje pred teškom bijedom suočeni s nenormalnim skokom cijena životnih namirnica, posebno povrća i ribe na šibenskoj pijaci. Uz prosječna primanja od 1200 dinara šibenski puk više ne može kupovati jaja po 11 dinara za tuce, perad po 18 dinara za kilogram, krumpir po 2, kupus po 3, špinjaču po 4 i kaul po 5 dinara. Živa perad se prodaje po 30 dinara, a praščići po 250 dinara komad. Za kilu teletine i zrele svinjetine traži se 18 dinara, za govedinu 12 dinara, a za janjetinu 25 dinara.
Poskupjela su i drva za ogrjev . Uglavnom sve je doslovno preko noći poskupjelo za 25 do 30 pa i 40 posto, a prihodi puka nisu se povećali ni za paru.
Šibenska općinska uprava poslala je na pijacu u izvid redare i inspekcije da se vidi jesu li poskupljenja opravdana, ali teško da će to nešto promijeniti i poboljšati jer su općinskom činovništvu po tom pitanju vezane ruzke. Preostaje Šibenčanima jedino da se samoorganiziraju i da složnim bojkotom skupoće natjeraju prodavače na smanjenje cijena.

Šibenik, siječnja 1938.

Iz kategorije: Spomenar
Označeno u: