Datum objave: 21. Prosinac 2022

SPOMENAR / Šibenik mora zabraniti prodaju kokaina, a osobito ga se moraju kloniti oni koji kroz politiku donose odluke koje se tiču svih i svega.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nasadi biljke Erythoxylon Coca od koje se dobiva droga kokain u Južnoj Americi su uređeni i izgledaju kao naši vinogradi. No kako prirodni kokain pri dugom transportu preko oceana gubi svoja svojstva, a i zbog cijena transporta postaje preskup, pronađena je za njega zamjena u vidu sintetičkog umjetno proizvedenog kokaina kemijskim putom. Kokain se u Europi počeo koristiti isključivo u medicini kao lijek, ali je pri upotrebi u liječenju stvarao novu bolest koja je nazvana kokainiziam. Ta se bolest mnogima omilila jer izaziva neke ugode. Mislilo se da je kokainiziam blaga bolest jer urođenici u Južnoj Americi koji žvaču lišće koke, nemaju od toga nekih životnih ugroza. Međutim civilizirani čovjek Europe od kokaina rapidno propada, manje tjelesno, a umno sasvim. Oni koji su si umislili da im kokain poboljšava umne i radne sposobnosti pa i tjelesnu izdržljivost pali su u zamku jer ih kokain čini bezosjećajnima, gramzivima, nepoštenima, bolesno ljubomornima, lažljivima i nerealnima. Najraniji znak kokainizma je davanje lažnih obećanja i euforični umišljaj vlastite veličine.

Kokainizam se raširio i po Šibeniku i to ponajviše kod obrazovanih ljudi. U Šibeniku kokainizam zbog temperamenta, silovitosti i nagle naravi Šibenčana ima osobito zabrinjavajuće učinke na pojedince, njihove obitelji, na društvo, crkvu i politiku iz koje istiskuje zdrav razum. Osobito bi se oni u Šibeniku koji kroz politiku donose odluke koje se tiču svih i svega morali odgovorno kloniti poroka kokaina tog bijelog otrova te bi u Šibeniku upravo oni trebali po silama zakona koje imaju u svojim rukama zabraniti kokain i strogo goniti trgovce tim opasnim bijelim otrovom.

Šibenik, prosinca 1932.

Iz kategorije: Spomenar